Quick Access
Medsana Prevenție

Tratamentul colesterolului mare când modificările de stil de viață nu funcționează

„Frica de statine nu ajută pe nimeni”¸ spune Prof. Dr. Ion Bruckner, medic cardiolog, care explică de ce tratamentul cu această categorie de medicamente este esențial în gestionarea nivelurilor ridicate de colesterol atunci când îmbunătățirile aduse regimului alimentar și nivelului de activitate fizică zilnică nu se reflectă în bine în rezultatele analizelor de sânge.

La ora actuală, statinele – medicamente care inhibă o etapă foarte importantă din procesul de sinteză a colesterolului în ficat – sunt recomandate, la nivel mondial, ca primă abordare terapeutică în gestionarea hipercolesterolemiei. În funcție de caz, se administrează atât ca tratament de sine stătător, cât și în combinație cu alte medicamente, iar popularitatea lor se sprijină pe faptul că pentru statine s-a derulat până în prezent cel mai mare număr de studii clinice dintre toate clasele de medicamente destinate scăderii nivelului de lipide din sânge.

Primul studiu cu statine a apărut acum aproape de 30 de ani, făcut în țările scandinave, unde mâncau multe grăsimi. Acest studiu a arătat că tratamentul cu statine nu numai că scade colesterolul rău, în primul rând, dar scade și riscul de accidente cardiace și nu cu puțin, ci cu peste 20%. Statinele sunt prima linie de tratament din tratatul hipercolesterolemiilor și sunt eficace”¸ explică Prof. Dr. Ion Bruckner, Medic Primar Medicină Internă și Medic Primar Cardiologie la Clinicile Medsana.

Un alt important beneficiu al tratamentului, menționat de specialistul cardiolog, este efectul antiinflamator al statinelor care contribuie la scăderea riscului de apariție a stărilor patologice de natură cardiovasculară, precum boala arterială coronariană sau cardiopatia ischemică. De asemenea, efectele lor antiinflamatorii au fost notate în scăderea semnificativă a riscului de tromboză venoasă. 

CUM ACȚIONEAZĂ STATINELE PENTRU SCĂDEREA RISCULUI DE BOLI VASCULARE

Trebuie să fim conștienți că plăcile de aterom încep să se formeze de la o vârstă foarte tânără. Și toți avem plăci de aterom. Dacă dăm medicamente care scad colesterolul – scăzând sinteza de colesterol din ficat – atunci scade și colesterolul din plăci, iar placa devine stabilă. Nu dispare, dar devine o placă fibroasă care stă pe peretele vasului de sânge și nu face, în principiu, niciun rău”, explică medicul cardiolog Prof. Dr. Ion Bruckner care este legătura dintre efectul statinelor asupra funcționării ficatului și sănătatea pe termen lung a sistemului cardiovascular.

În acest articol, domnul doctor a povestit despre relația dintre consumul de grăsimi și colesterolul acumulat în pereții vaselor de sânge, cu formarea și evoluția plăcilor de aterom spre complicații vasculare.

CÂND SUNT RECOMANDATE DE CĂTRE MEDIC

Un nivel ridicat de colesterol nu presupune automat inițierea unui tratament cu statine. Această abordare terapeutică este luată în calcul atunci când se constată, prin vizite repetate la medicul specialist, că nu funcționează schimbările de stil de viață recomandate:

·       echilibrarea alimentației cu scăderea cantității de grăsimi saturate și trans,

·       creșterea nivelului de activitate fizică zilnică,

·       renunțarea la fumat și evitarea excesului de alcool,

·       temperarea stresului,

·       adoptarea unui program zilnic care să presupună odihnă de calitate.

Totuși, adoptarea acestor măsuri este ferm indicată și în paralel cu tratamentul medicamentos pentru a întări efectele benefice ale statinelor.

Concret, acestea sunt categoriile de pacienți cărora li se poate recomanda, cu o probabilitate foarte ridicată, tratamentul cu statine:

·       Persoane cu risc crescut de infarct sau accident cardiovascular cerebral. Acest risc este determinat de medicul specialist în funcție de mai mulți parametri: vârsta, sexul, fumător sau nefumător, nivelul tensiunii arteriale, existența diabetului, istoricul medical familial. În cazul acestor persoane, este posibil ca medicul să recomande inițierea tratamentului chiar fără a verifica nivelul colesterolului, doar pentru a scădea riscul producerii de evenimente grave la nivel cardiovascular. În general, această recomandare se referă la grupa de vârstă 40-75 de ani.

·       Persoane cu un nivel al „colesterolului rău” (LDL) mai mare de 190 mg/dl și persoane cu un nivel al LDL peste 70 mg/dl atunci când prezintă și patologii precum diabetul zaharat, boli coronariene, boală renală cronică, sindrom metabolic, boală inflamatorie, antecedente în istoricul medical familial.

În momentul în care în evaluarea clinică apar deja concepte precum hipercolesterolemie familială, evenimente aterosclerotice și hiperlipidemiile, inițierea tratamentului cu statine devine o certitudine.

CE EFECTE ADVERSE POT AVEA STATINELE

Nu există medicamente care să nu aibă și efecte secundare. Obligația medicului este să informeze pacientul despre posibilele efecte secundare, cele mai frecvente, iar pacientul să raporteze dacă apare ceva ca să potrivim tratamentul așa cum este nevoie”, atrage atenția Prof. Dr. Ion Bruckner, Medic Primar Medicină Internă și Medic Primar Cardiologie.

În cazul tratamentului cu statine s-a constatat un procent foarte scăzut al pacienților care au experimentat efecte adverse:

·       Probleme de toleranță la nivelul ficatului pentru 4% dintre aceștia.

·       Efecte adverse grave la nivel muscular – și mai rare, pentru 1% dintre pacienții aflați sub tratament.

Lucrul acesta se controlează: un pacient începe tratamentul cu statine pentru că are colesterolul mare, după o lună se refac analizele, se vede beneficiul obținut pe nivelul de colesterol, se controlează enzimele pentru ficat și, respectiv, pentru mușchi și se observă dacă tratamentul a fost tolerat sau nu. 96% dintre pacienți îl tolerează și continuă să ia statine”, explică specialistul Medsana.

Tratamentul cu statine este unul cu administrare zilnică – de preferat, în același moment al zilei – și cu o durată nedeterminată, pe viață. Medicamentul nu se acumulează în organism, ci se elimină, astfel încât, la 2-3 zile de la întreruperea tratamentului, nivelurile de colesterol vor reveni la cifrele inițiale, cu grad de risc.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND STATINELE NU AU EFECTUL SCONTAT

De fapt, statinele sunt substanța activă dintr-o întreagă clasă de medicamente, cu diverse intensități de acțiune asupra nivelului de colesterol. În funcție de profilul lipidic al pacientului, de comorbiditățile pe care le prezintă, de vârstă, riscul de boală cardiovasculară și alți parametri pe care specialistul le folosește în evaluare, se prescrie un anumit tip de medicament cu statine. 

Totuși, ce se întâmplă când orice tip de medicament din această clasă se dovedește ineficient în îmbunătățirea situației pacientului? „Dacă statinele singure nu reușesc să scadă până unde trebuie un nivel de colesterol ridicat, se pot adăuga substanțe care scad absorbția intestinală de colesterol, cum sunt ezetininele. Apoi, pentru situații speciale cu colesterol foarte mare, mai există și alte medicamente care pot fi administrate” – Prof. Dr. Ion Bruckner, Medic Primar Medicină Internă și Medic Primar Cardiologie la Clinicile Medsana.