Virusul sincițial respirator este frecvent regăsit la nivelul tractului respirator și se manifestă în general prin simptome de răceală ușoară. La sugari, copii mici, persoane în vârstă și persoane cu deficiențe imunologice, infecția cu virusul sincițial respirator poate fi cauza unor infecții pulmonare severe. La copiii sub un an este principala cauză de bronșiolita și pneumonie.
Căi de transmitere a infecției:
Persoanele care prezintă această infecție respiratorie sunt contagioase 3-8 zile. Uneori, copiii mici și persoanele cu imunodeficiente pot fi contagioase până la 4 săptămâni.
Simptome:
Această infecție respiratorie se manifestă prin apariția treptată a simptomelor, rar apărând mai multe simptome de la începutul bolii. La sugari, uneori, singurele simptome pot fi iritabilitate, somnolență și dificultăți în respirație. Infecția cu virusul sincițial respirator poate evolua sub forma unei afecțiuni severe cu bronșiolita, afectarea căilor respiratorii inferioare și pneumonie.
Diagnosticul se face prin:
Tratamentul în general este simptomatic pentru febră, durere și hidratare corespunzătoare. La copiii mici nu se administrează aspirină și nici antitusive.
În cazurile de infecții cu evoluție severă, se poate ajunge chiar și la internarea într-o secție de terapie intensivă.
Infecția cu virusul sincițial respirator poate fi prevenită prin:
În Clinicile MEDSANA testarea pentru Virusul Sincițial Respirator(RSV) se face prin recoltare din secrețiile nazale, procedura fiind asemănătoare cu recoltarea unui exsudat nazal.
Testul RSV este simplu și are:
Nu are reacții încrucișate pentru virusurile gripale A și B sau pentru adenovirusuri.