Quick Access
Medsana Prevenție

Protecția ochilor împotriva razelor UV – recomandată pe tot parcursul anului, încă din copilărie!

Specialistul oftalmolog MEDSANA aduce în atenția părinților un subiect frecvent neglijat în menținerea sănătății celor mici: protejarea vederii de acțiunea razelor ultraviolete, ale căror efecte nocive se acumulează încă din primii ani de viață.

 

Sezonul zilelor predominant însorite a trecut, însă nu și pericolele pe care razele ultraviolete le prezintă pentru ochii noștri ca organe și pentru exercitarea funcției lor: vederea.

„Contrar aparențelor, cantitatea de raze UV care ajunge la nivelul ochilor când cerul este înnorat nu scade foarte mult. Ochii sunt expuși la lumina UV tot timpul anului, iar protecția împotriva acesteia ar trebui să se realizeze la fel, indiferent de sezon, folosind șepci sau pălării, ochelari de soare, ochelari de vedere sau lentile de contact cu protecție UV – când este cazul, protecția fiind cu atât mai eficientă atunci când combinăm aceste opțiuni. De asemenea, cea mai eficientă strategie de protecție este evitarea expunerii la soare în perioadele din zi în care puterea razelor solare este maximă”, explică doamna dr. Ioana-Cristina Coman, Medic Primar Oftalmologie la Clinicile Medsana.

Grupa de populație cea mai afectată în acest caz este formată din copii, având în vedere următoarele aspecte:

·       Cei mici petrec mult mai mult timp în aer liber decât adulții – conform Asociației Americane de Pediatrie, aproximativ 80% din expunerea la soare de-a lungul întregii vieți se întâmplă înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.

·       Organele și tegumentele lor nu sunt dezvoltate complet, lăsându-i mai „descoperiți” în fața agresiunii razelor UV. De exemplu, cristalinul unui copil nu le filtrează la fel de eficient ca cel al unui adult, permițându-le pătrunderea către retină în cantitate mai mare.

·       Și, nu în cele din urmă: „Efectele distructive ale razelor UV sunt cumulative de-a lungul vieții, motiv pentru care este imperios necesar ca persoanele tinere să se protejeze”¸ trage un semnal de alarmă specialistul Medsana.

 

Afecțiuni oculare de moment și afecțiuni oculare de lungă durată

Tipurile de afecțiuni produse ochilor de razele ultraviolete pot fi clasificate în funcție de durata expunerii:

EXPUNEREA PE TERMEN SCURT, dar la lumină foarte puternică, poate determina apariția fotokeratitei – popular denumită și „arsura solară a ochilor” – o inflamație a corneei, dar și a foto retinitei, o inflamație a retinei care poate duce la deteriorarea celulelor fotosensibile. 

Dacă cea dintâi are ca simptome durerea oculară, lăcrimarea, senzația de corp străin în ochi, acestea dispărând, în mod normal, în 8-12 ore de la expunere, cea din urmă se poate solda cu distorsiuni vizuale sau cu pierderea parțială a vederii. Foto retinita trece de la sine după un timp, însă episoadele repetate au repercusiuni asupra integrității retinei.

„În sezonul rece, fenomenul de «orbire la zăpadă» este tot o formă de fotokeratită indusă de expunerea naturală la UVB: zăpada (alături de nisip, apa/gheață) reprezintă o suprafață puternic reflectorizantă pentru razele UV, iar altitudinea la care se face expunerea trebuie, de asemenea, luată în considerare deoarece la altitudini mari puterea razelor solare crește, motiv pentru care cei care practică sporturi de iarnă precum schiatul, alpinismul, snowboarding prezintă un risc mai mare de fotokeratită”, subliniază doamna dr. Ioana-Cristina Coman, Medic Primar Oftalmologie.

EXPUNEREA PE TERMEN LUNG la radiațiile non-ionizante – atât cele provenite de la soare, cât și cele provenite de la becurile de tip fluorescent, incandescent sau LED – poate induce apariția fotosensibilității, dar și a unor afecțiuni oculare mult mai grave:

·       Pterigionul: creșterea anormală a țesutului conjuctiv în colțul interior al ochiului.

·       Cataracta: afectarea cristalinului prin opacizare, determinând scăderea treptată a acuității vizuale.

·       Climatic Droplet Keratopathy: o boală degenerativă a corneei care implică acumularea de depozite lipidice pe aceasta, având drept consecință afectarea vederii.

·       Carcinom cu celule scuamoase: un tip de cancer care afectează mucoasele și țesuturile din zona ochilor.

·       Degenerescență maculară: afecțiune caracterizată prin deteriorarea vederii centrale, fără ca cea periferică să fie afectată.

De reținut este că, în ciuda purtării ochelarilor de vedere cu lentile cu filtru UV sau a ochelarilor de soare de calitate – cu filtre UV potrivite condițiilor de mediu, până la 60% din cantitatea de raze ultraviolete existente în mediu la momentul respectiv pot pătrunde prin partea de sus a ochelarilor sau prin părțile laterale. Astfel, alegerea unui model de ochelari cu lentile mari și brațe late îmbunătățește considerabil protecția, recomandarea oftalmologului fiind ca și acest tip de accesoriu să fie combinat cu purtarea unei șepci sau pălării.