Quick Access
Medsana Prevenție

Probleme de sănătate la reluarea activității după naștere

Este normal ca revenirea la serviciu după concediul de maternitate să fie însoțită de disconfort și chiar de afecțiuni fizice sau mentale. Specialistul internist Medsana le trece în revistă și oferă sfaturi pentru depășirea acestei perioade dificile pentru proaspetele mame. 

Statistici recent publicate de Institutul Național de Sănătate Publică readuc în atenția publică o situație foarte frecventă și cu mare impact în societate: cât de dificil îi este unei femei să revină la locul de muncă după concediul de maternitate:

·       Aproximativ una din 10 femei va dezvolta o depresie mai severă și de durată mai lungă după naștere.

·        17,22% din populația feminină globală suferă de depresie postpartum.

·        O cercetare derulată în România în perioadele martie-aprilie 2020 și august-septembrie 2021 a scos la iveală o prevalență a depresiei postpartum de 18,8%, mai mult decât media la nivel mondial.

Se estimează că aproape 50% dintre mamele cu depresie post-partum nu sunt diagnosticate de un profesionist din domeniul sănătății.
Unele studii susțin că depresia post-partum poate atinge punctul maxim de risc la patru ani după naștere, ceea ce face necesară monitorizarea îndelungată a mamelor.
„Da, problemele de sănătate, atât fizice, cât și emoționale, asociate revenirii la muncă după concediul de maternitate sunt normale pentru orice femeie și nu se rezumă la depresia postpartum”, spune doamna Dr. Daniela Burlacu, Medic Primar Medicină Internă la Clinica Medsana Cotroceni. Iar fiecare femeie trebuie să fie informată asupra acestor provocări potențiale pentru a adopta o atitudine constructivă și un stil de viață cât mai echilibrat pentru gestionarea situațiilor dificile.

 Cu ce probleme se poate confrunta proaspăta mamă la revenirea la serviciu:

1. Oboseală cronică. Oricât de bine ar dormi noul membru al familiei, îngrijirea sa este un proces complex, care solicită multe resurse din partea mamei. Lipsa de somn este una dintre cele mai frecvente provocări cu care femeile se confruntă pentru o perioadă îndelungată după naștere, cu impact, printre altele, asupra capacității de concentrare și a eficienței la locul de muncă. Mai mult, efortul continuu de a echilibra viața profesională și personală poate accentua oboseala.

2. Disconfort fizic experimentat de proaspetele mame precum dureri de spate și de umeri produse de alăptare și de purtarea bebelușului. Acestea pot afecta postura și pot provoca tensiune musculară. O altă problemă cu care unele femei se confruntă după naștere – situație mult mai frecventă întâlnită în cazul nașterilor vaginale – este slăbirea mușchilor planșeului pelvian, ceea ce poate duce la incontinență urinară sau disconfort.

3. Anxietate. Revenirea la programul de lucru, despărțirea de copil pentru un timp îndelungat în fiecare zi și presiunea de a performa în activitatea profesională pot fi factori majori de stres, cu mare potențial de a declanșa o stare acută de anxietate. În cazul în care deja există simptome ale depresiei postpartum, revenirea la muncă după concediul de maternitate le poate agrava.

4. Modificări hormonale. Fluctuațiile hormonale de după naștere pot produce schimbări de dispoziție, stări de iritabilitate sau scăderea energiei, accentuând starea de stres a proaspetei mame care nu reușește o readaptare pe cât de rapidă își dorește la condiția de profesionist.

5. Dificultăți în alăptare. În cazul în care mama dorește să continue alăptarea și după reînceperea serviciului, este posibil ca programul de lucru în sine sau factori asociați – precum aglomerația în trafic, ce o pot întârzia la revenirea alături de bebeluș – să interfereze cu regimul de alăptare și să producă simptome de mastită (inflamarea sânilor).

6. Stresul adaptării la noua rutină. Trecerea bruscă de la maternitate la activitatea profesională vine cu niște provocări de adaptare pentru proaspăta mamă, afectându-i atât sănătatea fizică, cât și mentală.

 

Ce se poate face pentru o revenire la serviciu mai echilibrată fizic și emoțional?

Studii derulate în ultimele decenii arată că un sistem de suport – atât emoțional, cât și material – compus din partener, familia extinsă, prieteni, vecini, colegi este esențial în menținerea unei stări de sănătate fizică și emoțională bune a femeii la reîntoarcerea la serviciu după naștere.

„Este important ca femeia să aibă un sistem de asistență acasă pentru a-și îngriji sănătatea mintală, implicarea partenerului, a prietenilor și familiei fiind esențiale”, recomandă și Institutul Național de Sănătate Publică în informarea făcută la sfârșitul lunii septembrie.

„Dacă te simți rău la întoarcerea la muncă după concediul de maternitate, este important să iei măsuri pentru a-ți proteja sănătatea fizică și mentală”, trage un semnal de alarmă și doamna Dr. Daniela Burlacu, Medic Primar Medicină Internă, care oferă câteva sfaturi punctuale în această direcție:

1. Consultă un medic: acesta poate evalua starea ta de sănătate și poate recomanda tratamente sau chiar o perioadă suplimentară de concediu medical, dacă este necesar.

2. Vorbește cu angajatorul și poți solicita ajustări în program sau în sarcinile de lucru, cum ar fi: program flexibil (normă redusă, adaptarea orelor de muncă), timp pentru alăptare (dacă este cazul), concediu medical.

3. Gestionează stresul:

- Prioritizează sarcinile: nu încerca să faci totul odată. Concentrează-te pe cele mai importante sarcini și cere ajutor atunci când ai nevoie.

- Ia pauze scurte și dese pentru a evita epuizarea.

- Folosește tehnici de relaxare: respirația profundă, meditația sau yoga pot ajuta la reducerea stresului.

4. Solicită sprijin emoțional: discută cu partenerul, familia sau prietenii despre cum te simți. Dacă te confrunți cu simptome ale depresiei sau anxietății postpartum, este recomandat să apelezi la un psiholog sau terapeut pentru sprijin suplimentar.

5. Acordă-ți timp pentru adaptare. Încearcă să nu fii prea dură cu tine și să iei fiecare zi ca pe o nouă șansă de a te simți mai împăcată și mai integrată în noua ta rutină.

6. Ai grijă de sănătatea ta fizică. Asigură-te că ai o alimentație echilibrată, dormi suficient și include în rutina ta activități fizice ușoare. Aceste lucruri te vor ajuta să îți menții nivelul de energie de care ai nevoie acum și pentru cel mic, și pentru provocările profesionale. Rezultatul: te vei simți mai bine din punct de vedere fizic.

7. Ia în considerare o perioadă de tranziție. Dacă te simți copleșită de responsabilități, acceptă situația și ia în considerare o revenire graduală la muncă, solicitând angajatorului un program part-time. Astfel, te vei obișnui mai ușor cu revenirea la serviciu.

Ca să poți avea grijă de bebeluș trebuie, mai întâi, să ai grijă de tine! Fă din sănătatea ta o prioritate și caută soluții care să te susțină într-o revenire echilibrată și sănătoasă la locul de muncă.