A avea grijă de un copil în primii ani de viață nu este întotdeauna ușor, mai ales când vezi cât este de mic. Este normal ca grijile și întrebările să apară, însă nu trebuie să te panichezi și să abordezi cu cald și răbdare fiecare activitate. Dr. Toader Camelia-Felicia, medic specialist pediatrie, colaborator Centrul Medical Medsana, vine în întâmpinarea proaspetelor mămici și răspunde la cele mai frecvente întrebări.
1.E vreun pericol pentru bebeluș dacă mama bea câte o cafea din când în când, deși îl alăptează?
Cofeina se elimină în laptele matern în cantităţi mici, dar totuşi va ajunge la bebeluş. Bebeluşul poate fi mai agitat, iritabil, poate avea tulburări de somn sau poate avea mai multe scaune pe zi. Aceste simptome sunt de obicei uşoare. Simptomele pot fi mai accentuate la sugarii prematuri şi în primele luni de viaţă şi bineînţeles că depind de cantitatea de cafea consumată de mamă. Este greu de apreciat care va fi toleranţa fiecărui bebeluş, de aceea recomand doar consum ocazional de cafea fără cofeină.
2.De ce sunt bebelușii alăptați exclusiv la sân așa de durdulii, de-a dreptul grăsuți, cu fălcuțe? E lucrul ăsta sănătos, cum se spune?
Întotdeauna evaluarea greutăţii unui bebeluş (fie el alăptat sau alimentat cu formulă de lapte) se face ţinând cont de mai mulţi parametrii; lungime, greutate la naştere, constituţia părinţilor, structura osoasă. Iar dacă bebeluşul chiar este supraponderal, cu tendinţă la obezitate, se dau sfaturi parinţilor pentru a putea reduce cantitatea de lapte ingerată. Sugarii pot învăţa să primească dragoste şi interacţiune prin joc, mângâieri, masaj, plimbare. Alăptatul va fi astfel uşor scăzut dar prin reducerea cererii copilului, nu forţat. Foarte rar, în cazuri de obezitate, pot fi necesare analize şi investigaţii medicale.
3.Cum se desfundă corect năsucul înfundat la bebelușii răciți?
Două aspecte sunt importante în desfundarea nasului unui bebeluş răcit. Primul aspect este cel exterior: umidifierea aerului din cameră, hidratarea bebeluşului, poziţionarea cu capul şi corpul puţin ridicate. Al doilea aspect este curăţarea propriu-zisă a nasului. La bebeluşii mici se foloseşte doar ser fiziologic steril sau apă marină sterilă, normotonă( nu hipertonă) la temperatura camerei. Se pun 2-3 picături pe rând în fiecare nară, bebeluşul fiind culcat pe spate. Apoi se va aspira uşor nasul( cu o pompiţă sau aspirator manual), aspirarea nefiind obligatorie în cazurile uşoare.
4.E așa o mare problemă dacă un copil de 2-3 anișori primește uneori (la aniversări) ceva dulce, o prăjitură sau o feliuță de tort? În condițiile în care în rest nu primește deloc zahăr...
Zahărul nu este un aliment interzis la vârsta de 2-3 ani, dar este recomandat să fie oferit doar ocazional şi în cantităţi mici. Copiii adoră dulciurile, de aceea este bine să fie stabilite reguli clare şi simple, ce pot fi uşor respectate: de exemplu pot mânca ceva dulce la o aniversare, o dată pe săptămână, acasă. Insistăm pe a reduce consumul de zahar şi alţi îndulcitori naturali, pe calitate, dar nu pe excluderea lor în totalitate deoarece frustrarea copiilor ar fi prea mare.