Quick Access
Medsana Prevenție

Ozempic, medicamentul pentru diabet, folosit și pentru pierderea în greutate

În ultimii ani, ozempic a devenit unul dintre cele mai discutate medicamente, datorită eficienței sale remarcabile în tratarea diabetului, dar și a efectului său secundar neașteptat: pierderea semnificativă în greutate. Dar ce face Ozempic atât de special și cum ar putea schimba radical perspectivele asupra sănătății? În acest articol, doamna Dr. Anca Hoisescu, Medic Primar Endocrinologie ne explică beneficiile, riscurile și controversele care îl înconjoară.

Cum funcționează Ozempicul și ce beneficii aduce el? 

Ozempic este un medicament aprobat pentru tratamentul diabetului. Face parte dintr-o clasă de substanțe care au un număr un pic mai sofisticat, aconiști de GLP-1. Nu este primul medicament din această clasă. Primul se numește Byetta și a fost aprobat în 2005. Ozempicul e un pic mai nou, a fost aprobat în 2017. Și mecanismul inițial a fost de a încerca să facilităm controlul diabetului, atenuând oscilațiile de glicemie.

Unul dintre efecte este, de asemenea, încetinirea golirii stomacului și prin asta se reduce apetitul. Ca efect advers practic al medicației pentru diabetici, am observat că beneficiul acestei clase de medicamente este un ajutor semnificativ în scăderea în greutate.

Credeți că faima medicamentului este în strânsă legătură cu poveștile de succes de la staruri internaționale care au avut o scădere semnificativă a greutății în urma acestui tratament?​

Evident că această clasă de substanțe a beneficiat de asocierea cu o serie de celebrități care au apelat la această metodă pentru a-și controla mai bine greutatea, multe dintre ele cunoscute pentru lupta pe care au dus cu kilogramele, din păcate pentru medici încă rămâne o discuție conflictuală cea legată de obezitate. Adică e vorba fie de stilul de viață care predispune un sedentarism, de mâncarea pe care nu o regăsim cu aceleași calități nutriționale, care e îmbogățită, care dă adicție, dar asemenea este teorie legată de un set point prin care fiecare e predestinat genetic să aibă o anumită greutate, ceea ce explică dificultatea pe care o avem atunci când încercăm să o slăbim. De asemenea, dezechilibrul energetic pe care-l știm cu toții, adică un aport caloric mai mare decât consum și poate astea încă nu au fost puse în conexiune.

Adică dacă vine un pacient și te întreabă, dar eu de ce mă îngraș, sau nu mănânc sau altul mănâncă mai mult, din păcate nu avem un răspuns clar pe care să-l dăm. Dar din toate serile de medicamente pe care le-am avut ca instrumente de a îi ajuta pe pacienți să își controleze greutatea, această clasă de substanță este un real succes.

Se poate folosi de orice categorie de pacient cu obezitate? 

Aceste medicamente au fost prescrise pacienților diabetici, care din start au un risc metabolic mult mai mare și a fost folosită off label, bănuiesc, de milioane de oameni. Singurul care este aprobat doar pentru slăbit este Saxena, care se găsește in România, chiar dacă Ozempic a dispărut acum de pe piață.

Care sunt efectele secundare cel mai des întâlnite? 

Cel mai des întâlnim efecte secundare date de încetirea transului digestiv, adică vărsături, greață sau constipație. Dar pentru a atenua aceste efecte secundare, cel mai des începem tratamentul cu doze mici, pentru a permite adaptarea la efectele medicamentului.

Există și contraindicații clare pentru anumite categorii de pacienți?

Contraindicațiile țin de existența unei patologii asociate care ar putea afecta metabolizarea medicamentului: insuficiență hepatică sau renală în stadii avansate și, de asemenea, au fost identificate creșteri ale valorilor calcitoninei, dar aceasta ar presupune un risc crescut pentru un carcinom tiroidian medular. Studiile au identificat acest efect doar la șoareci, nu și la oameni, deci rămâne foarte nesigură această asociere. Nu reprezintă o contraindicație, dar de foarte multe ori medicii care inițiază tratamentul preferă să aibă și o verificare a funcției tiroidiene înainte.

Acum, având în vedere că nu mai este disponibilă în România. Sunt variante de înlocuire a tratamentului pentru persoanele care au prescripție medicală?

Pacienții care primesc recomandarea pentru acest tratament sunt cei diabetici, adică 90% din produsele care sunt pe piață sunt destinate lor. În România există alte opțiuni pentru Ozempic, de exemplu, aceeași substanță se numește Rybelsus sub formă de comprimate orale. Mai există Byetta care a fost produsul original, Victoza, Wegovy. De asemenea, pentru pacienții care sunt supraponderali sau obezi și au nevoie doar de acest ajutor, fără să fie și diabetici, Saxenda.