Înaintea oricărei controverse, este important de subliniat că acesta este singurul tip de vaccinare care există împotriva vreunei forme de cancer.
Vaccinul împotriva infecției cu tulpini ale Human Papilloma Virus este un produs medical care a strâns, deja, o istorie de aproape 20 de ani. În 2006 a fost făcută disponibilă publicului prima versiune a acestui vaccin, destinat imunizării împotriva infectării cu tulpinile 16 și 18 ale virusului.
Tulpina 16 HPV - infectia persistenta - poartă cel mai înalt risc de progresie a leziunilor de col către precancer și cancer si este responsabilă de 60% dintre cazurile de boală oncologică specifică.
Tulpinile 18 și 45 HPV sunt responsabile într-o măsură mai scăzută de leziunile precursoare și într-o măsură mai importantă de instalarea cancerelor de endocol – partea interioară a colului. Acestea sunt tulpini cărora li se atribuie 16% dintre cazurile de cancer de col uterin.
Doamna dr. Anca Popa, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie la Clinica Medsana Primăverii, explică pe îndelete subiectul imunizării anti-HPV prin inoculare, de la compoziția vaccinurilor și până la etapele protocolului de vaccinare prevăzute în România.
CE TIPURI DE VACCIN EXISTĂ ASTĂZI ÎMPOTRIVA INFECȚIEI CU HPV:
1. CERVARIX®(produs de GlaxoSmithKline Biologicals): protejează împotriva tulpinilor 16 si 18.
2. GARDASIL® (produs de Merck & Co., Inc): previne infecția cu subtipurile 16, 18, 6, 11.
3. GARDASIL 9® (produs de Merck & Co., Inc), aprobat la sfârșitul anului 2014 de către U.S. Food and Drug Administration (FDA). Acesta protejează împotriva a nouă tulpini: 6,11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58. Prin cele cinci tulpini suplimentare față de care Gardasil 9 oferă protecție (31, 33, 45, 52 și 58) se determină prevenirea a aproximativ 90% dintre cazurile de cancer de col uterin!
Vaccinarea anti HPV conferă un grad ridicat de protecţie împotriva:
- displaziei de col uterin apariția de celule cu modificări anormale la nivelul colului, o stare precursoare apariției cancerului;
- cancerului de col uterin sub formă de: carcinoame cu celule scuamoase (care apar în exocol, suprafata acelei parti din colul uterin care se deschide către vagin) sau adenocarcinoame (care apar în endocol);
- cancerului anal, orofaringian, vulvar, vaginal şi penian
CE CONȚINE VACCINUL ÎMPOTRIVA INFECȚIEI HPV
Niciunul dintre vaccinurile menționate anterior NU conține:
Vaccinurile împotriva infecției HPV sunt preparate prin tehnica recombinării ADN-ului pornind de la proteine structurale de tip L1, purificate, care se asamblează între ele pentru a da naștere așa-numitelor „particule virus like”.
„Aceste particule imită structura virusului, însă nu pot îmbolnăvi persoana căruia i-a fost administrat vaccinul”, explică medicul ginecolog.
CUM EVOLUEAZĂ EFICIENȚA VACCINULUI ANTI-HPV
Eficacitatea vaccinului este mediată de dezvoltarea de anticorpi, fapt specific fiecărui individ. Vaccinarea are eficacitate maximă dacă se face la vârste tinere, când răspunsul imun este maxim.
Cercetările de la nivel european au arătat că, la femei cu vârste între 24 și 45 de ani, eficacitatea Gardasil 9 a fost de 88,7% împotriva:
În ce privește vaccinarea POST-TRATAMENT pentru leziuni precanceroase cervicale (CIN), s-a constatat că previne recurența leziunilor de grad înalt. De asemenea, indiferent de tulpina HPV (tulpini incluse in vaccin) care a produs leziunea, vaccinarea s-a asociat cu o reducere semnificativă – de pana la 81,2% – a riscului de boală recurentă.
Imunitatea dobândită este de lungă durată, cu formare de anticorpi neutralizanți împotriva tulpinilor HPV pentru care este elaborat vaccinul. Studii efectuate pe persoanele vaccinate cu primele vaccinuri, după 14 ani, au arătat că nivelul anticorpilor neutralizanți s-a păstrat la nivelul celui dobândit la un an de la vaccinare, nefiind nevoie de rapel.
„Atenție, însă: vaccinarea nu oferă protecție împotriva tuturor tipurilor virale și nici împotriva infecțiilor deja existente! Prin prisma acestui motiv, și femeile vaccinate trebuie incluse în programele de screening”, trage un semnal de alarmă specialistul Medsana, Dr. Anca Popa, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie.
CARE ESTE PROTOCOLUL DE VACCINARE ANTI-HPV
În România, recomandarea este ca vaccinarea fetelor și băieților să înceapă la vârsta de 11 ani.
Între 11 și 15 ani, vaccinarea este gratuită atât pentru fete, cât și pentru băieți și presupune două doze. A doua doză se face la șase luni de la prima inoculare.
Între 15 și 18 ani, vaccinarea este gratuită atât pentru fete, cât și pentru băieți și presupune trei doze: 0, 2 și 6 luni de la prima administrare.
Între 19 și 45 de ani, vaccinarea este compensată în proporție de 50% pentru femei și se administrează în trei doze, în ritmul menționat anterior. În cazul bărbaților de peste 19 ani ritmul de vaccinare este același, însă procedura nu este compensată de sistemul național de asigurări de sănătate.
„A nu se pierde din vedere că riscul pentru infecție HPV rămâne valabil pe tot parcursul vieții și la femei, și la bărbați, iar imunitatea naturală dobândită în urma unei infecții poate să nu ofere protecție pentru infecțiile următoare! Prin urmare, vaccinarea este o măsură eficientă pentru prevenția reinfectării cu tulpini HPV”, subliniază doamna dr. Anca Popa, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie la Clinica Medsana Primăverii.
Prevalența infecției HPV la femei scade odată cu vârsta si aproximativ 33% dintre acestea raman purtătoare. Pe când la bărbați, prevalența infecției HPV nu scade odată cu înaintarea în vârstă si aproximativ 50% dintre bărbați rămân purtători ai virusului.