Quick Access
Medsana Prevenție

Cunoașterea factorilor de risc cotidian în apariția cancerului mamar – esențială pentru femei!

Dată fiind incidența extrem de ridicată a acestei boli atât la nivel global, cât și în România, doamna Dr. Anca Popa, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, insistă asupra factorilor favorizanți ai cancerului de sân pentru adoptarea unor comportamente de prevenție sănătoase.

Începând din 2021, cancerul mamar a devenit cel mai frecvent tip de cancer la nivel global, conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății. În România, această boală reprezintă prima cauză de mortalitate prin cancer la femei, cu 16% din totalul deceselor oncologice.

Nu există studii care să cuantifice cu certitudine un anumit ritm de dezvoltare a bolii, însă există anumiți factori care îi influențează evoluția:

·       Tipul de cancer mamar

·       Vârsta la care se face diagnosticarea

·       Instalarea menopauzei

·       Tratamentele cu estrogen

·       Markerii specifici tumorilor și tipurile de celule specifice acestora 

Cancerul apare atunci când ciclul celular normal este modificat și celulele se multiplică nelimitat, iar celulele îmbătrânite nu mor după cum este stabilit genetic. Celulele nou-formate, care nu mai au toate proprietățile celulelor normale, încep să înlocuiască celulele normale și să se extindă la țesuturile din jur”, explică doamna Dr. Anca Popa, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie la Clinica Medsana Primăverii.

Cele mai frecvente cauze implicate în modificările funcției genelor care pot duce, astfel, la apariția cancerului, sunt:

·       Stilul de viață

·       Moștenirea genetica

·       Acțiunea unor factori cancerigeni din mediu

De multe ori, nu poate fi estimat gradul de implicare a acestor factori sau o cauză certă a cancerului”, precizează specialistul Medsana.

COMPORTAMENTE CARE SE ASOCIAZĂ CU RISC CRESCUT DE CANCER MAMAR

După cum moștenirea genetică nu o putem controla și nici modifica, eforturile fiecărui individ trebuie să se concentreze pe urmarea unui stil de viață care să susțină o stare bună de sănătate și să acționeze ca o măsură de prevenție determinantă împotriva instalării bolii.

Cei mai frecvenți factorii de risc întâlniți în comportamentele cotidiene, implicați în incidența cancerului mamar, sunt:

·       Consumul de alcool: riscul crește odată cu cantitatea consumată. O femeie care consumă o băutură zilnic se confruntă cu o creștere a riscului de cancer de sân de 7-10%; riscul crește la 20% în cazul femeilor care consumă 2-3% băuturi pe zi.

·       Creșterea excesivă în greutate. Mecanismele prin care surplusul de țesut gras pot influența în mod negativ riscul de cancer țin de:

-        Creșterea nivelului de inflamație.

-        Proliferarea celulară și cresterea in volum a vaselor de sânge.

-        Creșterea duratei de viață a celulelor care devine mai mare decât în mod normal.

-        Modificările hormonale (de exemplu, în nivelurile de insulină și estrogen) care pot stimula proliferarea celulară.

-        Creșterea capacității celulelor canceroase de a se răspândi.

Studiile au arătat că femeile cu creșteri ponderale după menopauză au cu un risc mai ridicat de cancer de sân, iar la femeile obeze aflate la menopauză s-au înregistrat cu preponderență tipurile de cancer care depind de fluctuațiile hormonale.

·       Sedentarismul, care presupune creștere în greutate, afectarea sistemului hormonal și procese inflamatorii în organism. Există tot mai multe dovezi ale implicației puternice dintre activitatea fizică susținută și scăderea riscului de cancer mamar, mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză. Recomandările în această practică sunt de 150-300 de minute de activitate fizică moderată sau de 75-150 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână.

·       Alimentația dezechilibrată. O dietă bogată în grăsimi saturate predispune la obezitate și, implicit, la creșterea riscului de cancer mamar. Femeile, mai ales, ar trebui să adopte un regim alimentar bogat în fructe, legume și alimente cu un conținut notabil de calciu, ca măsură de protecție împotriva instalării cancerului de sân.

·       Fumatul și fumatul pasiv sunt un factor de creștere a riscului pentru multe tipuri de boli oncologice. În ce privește cancerul mamar, studiile au constatat că fumatul a crescut riscul de instalare a acestuia în principal în cazul femeilor care nu au ajuns la menopauză. Legătura dintre fumat și cancerul de sân a fost pusă pe baza modificărilor genetice și hormonale survenite prin expunerea la fumul de tutun.

·       Paritatea. Femeile care nu au născut sau care au avut primul copil după vârsta de 30 de ani se confruntă cu un risc ușor crescut de instalare a cancerului de sân. 

·       Alăptarea. Când se desfășoară pentru o perioadă de un an și peste reprezintă un factor de protecție împotriva bolii prin reducerea numărului de cicluri menstruale.

Printre comportamentele de stil de viață care nu se regăsesc la nivelul populației generale, însă exercită o influență asupra creșterii, într-o oarecare măsură, a riscului de apariție a cancerului mamar se numără contracepția orală combinată, terapia de substituție hormonală și radiațiile.

·       Contracepția orală combinată (estrogeni și progesteron) potențează într-o ușoară măsură riscul de cancer mamar în cazul femeilor care folosesc acest tratament pentru un timp îndelungat. Prin oprirea administrării pilulelor, riscul ajunge la un nivel general după 5-7 ani.

·       Terapia de substituție hormonală afectează în mică măsură riscul de instalare a bolii: aproximativ 2% dintre cancerele de sân sunt legate de această terapie. Riscul crește odată cu administrarea tratamentului pe o durată mai mare de cinci ani sau dacă tratamentul este inițiat la o vârstă mai înaintată, scăzând în timp după sistarea terapiei.

·       Expunerea frecventă la radiații ionizante, atât în scop terapeutic, cât și prin prisma mediului profesional sau în mod accidental, se asociază cu un risc sporit de cancer mamar.

Duceți un stil de viață sănătos! Adoptați o alimentație echilibrată, preponderent cu fructe, legume, pește, carne slabă; faceți efort fizic moderat, 300 de minute pe săptămână; reduceți consumul de alcool, evitați fumatul și fumul de țigară și dormiți 6-8 ore pe zi. Trăiți în armonie cu sine, cu oamenii din jur și cu natura!”, recomandă doamna Dr. Anca Popa, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie la Clinica Medsana Primăverii.

Desigur, toate acestea însoțite de un plan corespunzător de vizite la medic pentru controale periodice conform vârstei și particularităților de sănătate și de autoexaminarea periodică a sânilor.