Vaccinarea antigripală, recomandată a fi efectuată anual, este și mai importantă în contextul pandemiei de COVID-19, deoarece categoriile cu risc ridicat sunt și mai vulnerabile în această perioadă.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca vaccinarea antigripală să fie o prioritate pentru populație, vaccinul antigripal putând fi efectuat în același timp cu vaccinul anti COVID-19.
Așadar, ne face plăcere să vă informăm că în clinicile Medsana din București și Ploiești, am început pregătirea pentru campania de vaccinare antigripală 2021 – 2022. În acest sens, tipul de vaccin antigripal utilizat este VAXIGRIP TETRA, produs de compania farmaceutică Sanofi Pasteur.
VAXIGRIP TETRA este un vaccin gripal tetravalent, care conține două tulpini virale de tip A (A/H1N1 și A/H3N2) și două tulpini virale de tip B (B/Colorado și B/Phuket), destinat copiilor începând cu vârsta de 6 luni, adulților sănătoși și persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.
Pandemia SARS CoV-2 ne-a făcut să înțelegem, cu prețul unor mari pierderi de vieți omenești, din păcate, importanța prevenției dată de vaccinare. Debutul gripei în România are loc în lunile ianuarie, februarie și urmează perioadei sărbătorilor de iarnă când mobilitatea și socializarea persoanelor se intensifică – Dr. Adriana Cojocaru, medic specialist medicină de familie
În contextul pandemiei, în această perioadă, a sezonului rece, este dificil să facem diferența între principalele 3 amenințări pentru sănătatea noastră, toate la fel de contagioase: răceală, gripă și infecția cu COVID-19. Cu toate acestea, există câteva diferențe esențiale, care îți arată ce tip de infecție poți avea. Iată care sunt acestea:
Riscul asocierii celor două infecții, gripă și COVID-19, este ridicat astfel că adresabilitatea efectuării unui vaccin antigripal se îndreaptă către familiile tinere cu copii, femeile însărcinate și mai ales către persoanele vârstnice cu afecțiuni cronice. Să nu uităm de bolnavii care au trecut prin forme medii și severe de SARS CoV-2, de pacienții obezi (IMC>30), cardiovasculari, diabetici, cu boli pulmonare cronice obstructive (au indicație de asociere a vaccinului antipneumococic), pacienți oncologici, pacienți aflați sub terapie imunosupresoare.
Perioada optimă de administrare a acestui vaccin antigripal este corespunzătoare lunilor septembrie, octombrie, noiembrie. Administrarea lui previne evoluția gravă a gripei și conform unui studiu recent (publicat în august 2021 de Erasmus Medical Center, Olanda) contribuie la o evoluție cu reducerea sepsisului, trombozei venoase, accidentului vascular cerebral și necesității terapiei intensive la pacienții care trec prin infecția SARS CoV-2 (care au primit anterior vaccinul antigripal).
Contraindicațiile sunt reprezentate de boala acută febrilă și de alergia cunoscută la proteinele din ouă, dar administrarea lui se face doar după consultația făcută de medicul generalist, prilej bun de aflare a unor răspunsuri la întrebări legate de bolile respiratorii ale sezonului în context pandemic.
Praevenire melius est quam curare, mai adevărat ca oricând în această perioadă. – Dr. Adriana Cojocaru, medic specialist medicină de familie Centrul Medical Medsana