Atacurile de panică se caracterizează prin apariția bruscă și repetată a stărilor de teamă intensă, neliniște sau anxietate, care pot declanșa reacții fizice severe și care pot afecta orice persoană, indiferent de vârstă sau sex.
Printre cauzele apariției atacurilor de panică se numără moștenirea genetică, stresul, fobiile, consumul excesiv de cofeină și alcool.
Cum recunoaștem atacurile de panică?
În general, atacurile de panică încep brusc, fără semnale de alarmă, însă pot fi identificate printr-o serie de simptome fizice și psihologice intense și îngrijorătoare. Aceste simptome includ:
Ce faci dacă te confrunți cu un atac de panică?
Dacă te afli în mijlocul unui atac de panică, iată ce trebuie să faci pentru a te calma și a depăși această situație:
Ce faci dacă persoanele din jurul tău se confruntă cu un atac de panică?
Dacă ești împreună cu o persoană care trece printr-un atac de panică, poți face câteva lucruri pentru a o ajuta să se simtă mai bine. Iată care sunt:
Chiar dacă atacurile de panică în sine nu sunt periculoase, apariția frecventă a acestora poate duce la apariția altor probleme de sănătate, precum tulburările de somn sau depresia.
Meditația, respirația profundă și adoptarea unui stil de viață sănătos care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și odihnă adecvată pot ajuta la reducerea stresului și a anxietății, doi factori declanșatori în atacurile de panică.
Consultă-te cu un psiholog în cazul în care atacurile de panică se repetă pentru a identifica posibilele cauze și pentru a învăța cum să le gestionezi.