
Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicină internă, Centrul Medical Medsana
Indiferent unde plecați în vacanță, în bagaj trebuie să existe și o trusă de prim ajutor, cu atât mai mult dacă vacanța este în străinătate.
În cazul în care aveți o boală cronică, trebuie să luați cu dvs. în primul rând medicamentele recomandate pentru acea boală, în cantitate suficientă pentru perioada vacanței. Indicat ar fi ca înainte de a pleca în concediu să faceți o vizită medicului curant pentru a stabili schema de tratament pe perioada vacanței și a vă informa despre eventualele contraindicații legate de locul unde vă veți petrece concediul. De asemenea și pentru copii este bine să se facă un control la medicul pediatru. Dacă mergeți într-o țară exotică este bine să vă interesați din timp dacă este necesar să faceți o serie de vaccinuri.
Chiar dacă nu urmați niciun tratament în mod normal, este bine să aveți la dvs. o serie de medicamente care se eliberează fără rețetă, care pot rezolva mici neplăceri ce pot apărea:
- pansamente sterile, soluție pentru dezinfectat răni minore, zgârieturi, arsuri ușoare (apă oxigenată, betadine, rivanol), plasturi cu rivanol, leucoplast, Baneocin, spray Bepanthen, spray Oximed
- unguente ce au un efect antiinflamator pentru dureri musculare, articulare, contuzii, entorse (Diclofenac, Sindolor, Voltaren, gel cu arnică)
- soluții antițânțari, gel pentru înțepături de insecte (Fenistil)
- antihistaminice pentru alergii ușoare (Claritine, Aerius)
- medicamente pentru diaree (Imodium, Smecta, Ercefuryl)
- laxative ușoare ( Dulcolax)
- antispastice pentru dureri abdominale, menstruale (No Spa)
- pansamente gastrice atât pentru adulți, cât și pentru copii (Dicarbocalm, Maalox)
- medicamente pentru indigestii ușoare (Triferment, Colebil)
- medicamente pentru greață, rău de mașină (Emetostop)
- medicamente pentru răceală (Nurofen Raceală și Gripă, Paracetamol, Strepsils, Vibrocil, Olynth)
- medicamente pentru durere sau febră (Ibuprofen)