Generațiile anilor `70-`80-`90 au crescut cu ideea că vărsatul de vânt „se face” în copilărie și „se trece” relativ ușor. Explozia de informație în care trăim de la începutul secolului 21 nu ne mai permite această atitudine relaxată: acum știm că varicela poate fi extrem de periculoasă pentru copii. Din fericire, există un vaccin care s-o prevină sau să-i atenueze impactul asupra organismului în caz de molipsire.
Este foarte adevărat: în general, vărsatul de vânt (varicela) are simptome ușoare, care trec de la sine în aproximativ o săptămână, lăsând în organism virusul varicelo-zosterian în stare inactivă la nivel celular.
Însă, odată cu multiplicarea accelerată a surselor de informare, faptul că această „boală a copilăriei” poate genera complicații a devenit tot mai cunoscut. Printre acestea se numără:
· Infecție bacteriană la nivelul pielii sau sângelui;
· Pneumonie – infecția și inflamarea plămânilor;
· Encefalita – inflamație și edem la nivelul creierului;
· Cerebelita acută – sindrom inflamator care produce disfuncții ale creierului;
· Probleme ale ficatului;
· Probleme de coagulare a sângelui.
O cercetare epidemiologică derulată în Franța între 2003 și 2005, pe pacienți cu varicelă internați în spitale, a scos la iveală complicații ale bolii în următoarele proporții: suprainfectarea – 50,3% dintre cazuri, complicații neurologice – 7,8% dintre cazuri, complicații pulmonare – 3,1%. 49 din totalul de 1575 de pacienți incluși în cercetare au rămas cu sechele în urma bolii, iar 8 pacienți au murit.
„Varicela este o boală extrem de contagioasă, iar vaccinul reprezintă singura metodă eficientă de prevenire a bolii”¸ spune doamna Dr. Iolanda Vivisenco, Medic Primar Pediatrie la Clinicile Medsana.
Gradul mare de răspândire a bolii stă în:
· căile multiple de răspândire a virusului responsabil: prin aer, dar și prin contactul cu salivă sau alte fluide infectate (direct, de la purtător, sau indirect, prin intermediul suprafețelor contaminate cu acestea);
· indicele de contagiozitate ridicat: 95-100% - molipsirea unei persoane lipsite de imunitate la virus se face foarte rapid, chiar și în urma unui contact scurt cu o persoană infectată.
Conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), 90% dintre cazurile de varicelă apar la copii cu vârste sub 15 ani. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, din cele aproximativ 140 de milioane de cazuri de varicelă, 4,2 milioane dezvoltă complicații și se soldează cu 4.200 de decese.
ÎN CAZ DE MOLIPSIRE, COPIII VACCINAȚI TREC FOARTE UȘOR PRIN BOALĂ
La nivelul Uniunii Europene nu există o politică de sănătate unitară în ce privește vaccinarea împotriva virusului varicelo-zosterian. Unele state au transformat această măsură într-una obligatorie – precum Ungaria, Letonia și Italia. În Finlanda, Germania, Grecia, Islanda, Lichtenstein, Luxembourg, Slovenia și Spania vaccinul face parte din schema națională recomandată de vaccinare, costurile sale fiind acoperite de către stat.
În România, vaccinul nu este inclus în schema națională de vaccinare, iar părinții care doresc să-și imunizeze copiii împotriva varicelei trebuie să-l achiziționeze din farmacii sau direct din centre medicale, precum Clinicile Medsana.
Dr. Iolanda Vivisenco, Medic Primar Pediatrie, clarifică unele aspecte legate de vaccinarea copiilor împotriva varicelei:
· Este 100% sigur că un copil vaccinat nu se va molipsi de varicelă în urma contactului succesiv cu purtători ai virusului?
„Vaccinul impotriva varicelei asigură o protecție de 85-90% împotriva bolii, deci, în mare, unul din 10 copii vaccinați va contacta boala în urma expunerii la virus.”
· Cum va trece acest copil vaccinat prin boală?
„Copiii vaccinați împotriva varicelei fac, în majoritatea cazurilor, forme ușoare de boală. Erupția este, în general, limitată la câteva elemente cutanate, veziculele pot lipsi, iar febra – dacă apare – va fi joasă și de scurtă durată. Complicațiile redutabile ale varicelei sunt mult mai rar întâlnite la copiii vaccinați, suprainfecția bacteriană a veziculelor fiind principalul incident raportat.”
În Statele Unite ale Americii vaccinarea împotriva vărsatului de vânt este obligatorie încă din 1995. De la acel moment, incidența bolii a scăzut cu mai mult de 97%. La momentul actual, în populația SUA – de aproape 350 de milioane de persoane – apar maxim 150.000 de cazuri de varicelă la nivel anual, cu mai puțin de 30 decese raportate.
Conform analizelor epidemiologice și financiare, în primii 25 de ani de obligativitate a vaccinării împotriva varicelei în SUA au fost prevenite 91 de miliarde de cazuri de infectare și cheltuieli de aproximativ 23,4 miliarde de dolari ale sistemului de sănătate american.
Care este mesajul medicului pediatru vizavi de vaccinarea anti-varicelă, luând în considerare aceste aspecte?
„Mesajul meu către părinți este de o se informa asupra vaccinurilor din surse sigure, să poarte discuții pe această temă cu medicul de familie și cu medicul pediatru și să ia cea mai bună decizie pentru copilul lor, luând în considerare atât efectele pe termen scurt, dar, mai ales, pe cele pe termen lung.
Acoperirea vaccinală tot mai scăzută în ultimii 10 ani din România, ajungând chiar la mai puțin de 70% pentru boli grave precum rujeola, difteria, tetanosul, poliomielita, tusea convulsivă, va avea, cel mai probabil, un răsunet important peste ani, cu consecințe greu de estimat în acest moment” - Dr. Iolanda Vivisenco, Medic Primar Pediatrie, Asistent Universitar, Doctor în Medicină.