
În ciuda faptului că nu este recunoscută de forurile medicale internaționale drept o boală – din cauza cercetărilor insuficiente pe subiect, intoleranța la histamină are parte de tot mai multă atenție. Și pe bună dreptate, în contextul în care, în cabinetele medicale de la nivel mondial, se observă creșterea numărului de cazuri de boli alergice și autoimune.
Din nou, un compus natural, implicat în diverse funcții ale corpului – precum răspunsul imunitar, procesele digestive și cele de reglare a sistemului nervos – este tot mai blamat pentru disconfort fizic și pentru o calitate scăzută a vieții: histamina. Și, deși se vorbește tot mai des în cabinetele medicale despre intoleranța la histamină, Academia Americană pentru Alergii și Imunologie nu o recunoaște ca pe o afecțiune, iar asta se întâmplă din cauza lipsei unor cercetări concludente în acest domeniu.
„Pe fondul absenței unor criterii și teste diagnostice standardizate validate științific, stabilirea diagnosticului de certitudine al acestei afecțiuni rămâne o provocare pentru medicul specialist. Însă, în practica clinică se observă la nivel global creșterea continuă a numărului pacienților diagnosticați cu boli alergice și autoimune. În acest context tot mai mulți pacienți pot prezenta simptome similare intoleranței la histamin㔸 explică doamna Dr. Brîndușa Petruțescu, Medic Primar Alergologie și Imunologie Clinică la Clinica Medsana Cotroceni.
Mecanismul care stă la baza intoleranței la histamină este neputința organismului de a degrada această substanță provenită din alimente. Astfel, apare o reacție toxică în urma excesului de histamină acumulată în organism.
CUM SE MANIFESTĂ INTOLERANȚA LA HISTAMINĂ
Acestei afecțiuni îi sunt atribuite simptome atât digestive, cât și simptome asemănătoare celor asociate alergiilor:
- Simptome digestive: balonare, diaree, dureri abdominale, constipație, greață, vărsături.
- Simptome respiratorii: nas înfundat, strănut, scurgeri nazale, respirație dificilă.
- Simptome cutanate: mâncărime, roșeață, urticarie.
- Simptome neurologice: dureri de cap, amețeală.
- Simptome cardiovasculare: tahicardie, palpitații, hipotensiune, colaps.
„Manifestările diferă de la persoană la persoană și se pot încadra doar în una dintre categoriile de simptome, în mai multe sau pacientul poate experimenta simptome atât digestive, cât și respiratorii, cutanate, neurologice și cardiovasculare”, menționează doamna Dr. Oana Dolofan, Medic Primar Gastroenterologie la Clinica Medsana Primăverii.
DE CE NU POATE CORPUL PROCESA HISTAMINA CORESPUNZĂTOR
Cauzele care stau la baza neputinței organismului de a procesa această substanță provenită din alimente sunt variate și pot ține atât de fiziologia înnăscută a pacientului, cât și de modificările suferite pe fondul stilului de viață:
- Capacitatea redusă de metabolizare a histaminei. Aceasta poate avea cauze genetice sau, pur și simplu, organismul nu reușește să producă în cantități suficiente enzima numită diaminoxidază (DAO), responsabilă cu descompunerea în intestinul subțire a histaminei ingerate.
- Consumul de alimente bogate în histamină sau care determină eliberarea acestei substanțe în organism: alcool (în special vinul roșu, berea și șampania), alimente fermentate (murături, varză murată), lactate fermentate (iaurt, chefir, brânza maturată), produse din carne procesată (mezeluri, carne afumată), pește și fructe de mare (în general, peștele conservat și marinat), unele fructe (citrice, banane, avocado, căpșune, zmeură), unele legume (roșii, vinete, spanac), nuci (miez de nucă, caju, arahide), ciocolată, oțet și alimente care conțin oțet, produse din soia, produse cu aditivi alimentari, ouă.
- Prezența unui exces de histamină în organism. Acesta poate apărea pe fondul unor alergii, infecții, inflamații intestinale.
- Deficitul unei enzime intestinale secundar altor afecțiuni și comportamente: boli inflamatorii intestinale, consumului de alcool sau administrării anumitor medicamente.
„Totuși, oricare ar fi cauza intoleranței la histamină, prezența stresului poate agrava simptomatologia prin creșterea inflamației și perturbarea funcției intestinale”, subliniază specialistul alergolog Medsana.
CUM SE TRATEAZĂ INTOLERANȚA LA HISTAMINĂ
În lipsa testelor diagnostice de laborator validate științific, prezența intoleranței la histamină se stabilește în mod empiric, pe baza simptomatologiei clinice și testelor de ameliorare a acesteia printr-o alimentație cu un aport scăzut de histamină. Pasul următor este aplicarea metodelor de tratament în funcție de cauză:
- În cazul în care intoleranța la histamină a apărut pe fondul unei boli inflamatorii intestinale (de exemplu, boala Crohn sau colita ulcerativă), se recomandă tratamentul prompt al acestei afecțiuni intestinale. recomandă Dr. Brîndușa Petruțescu, Medic Primar Alergologie și Imunologie Clinică.
- Dacă excesul de histamină a fost provocat de unele afecțiuni alergice, acestea trebuie diagnosticate și tratate corespunzător pentru eliminarea cauzei intoleranței la histamină
- În cazul în care se confirmă prezența unei intoleranțe primare la histamină – capacitatea redusă înnăscută a organismului de a metaboliza histamina – se recomandă colaborarea cu un specialist in nutriție pentru stabilirea unui regim alimentar detaliat care va trebui respectat pe termen lung.
CE TRATAMENTE MAI RECOMANDĂ MEDICUL ALERGOLOG
În afară de dieta cu un conținut în histamină, Dr. Brîndușa Petruțescu, Medic Primar Alergologie și Imunologie Clinică la Clinica Medsana Cotroceni, menționează pentru ameliorarea stării unui pacient cu intoleranță la histamină:
- Suplimente enzimatice, care să ajute la metabolizarea histaminei din alimente în timpul meselor.
- Medicamente antihistaminice care pot reduce efectele excesului de histamină din organism prin blocarea anumitor receptori asupra cărora acționează aceasta.
- Probiotice pentru refacerea florei intestinale, dezechilibrul acesteia putând genera producție crescută de histamină la nivel intestinal.
„De asemenea, se recomandă combaterea stresului prin psihoterapie, exerciții ușoare și asigurarea unui somn adecvat”, subliniază specialistul alergolog Medsana.