Quick Access
Medsana Prevenție

Studiu: complicațiile obezității scad considerabil odată cu scăderea în greutate

Focusul pe obezitate trebuie obligatoriu mutat de pe considerațiile estetice și judecățile de valoare pe complicațiile medicale cu care aceasta vine, dar și pe beneficiile enorme asupra stării de sănătate pe care scăderea în greutate o are. Pentru că obezitatea este o boală, subliniază specialistul Medsana, ameliorarea ei crește considerabil calitatea vieții pacientului și scade notabil impactul asupra sistemului economic.

Cercetări recente au scos la iveală că, la o scădere în greutate de peste 15% în cazul unui pacient cu obezitate, diabetul zaharat de tip 2 intră în remisie, iar mortalitatea cardiovasculară scade considerabil.

Teoretic, obezitatea a fost clasificată drept boală de către Organizația Mondială a Sănătății în anul 1948. Într-o epocă în care incidența sa nu era, nici pe departe, atât de copleșitoare ca astăzi, lumea medicală la nivel mondial nu a acordat atenție acestei afecțiuni; aspectul patologic al obezității a fost trecut cu vederea până în 1995, când a început să fie observat impactul acestei afecțiuni tot mai răspândite asupra economiilor la nivel global.

În ce privește situația prezentă, estimările pentru anul în curs menționează că peste un miliard de persoane suferă de obezitate pe glob, dintre care aproape 880 de milioane de adulți, cărora li se alătură 159 de milioane de copii și adolescenți (5-19 ani), crescând preocuparea la nivelul guvernelor vizavi de presiunea pe care această epidemie o pune pe sistemul de sănătate și pe cel economic. 

CUM AFECTEAZĂ OBEZITATEA SĂNĂTATEA

Obezitatea afectează funcționarea normală a corpului prin tulburarea de apetit, o balanță energetică necorespunzătoare, afectarea funcției endocrine cu infertilitate, afectarea nivelului grăsimilor din sânge, ficat gras. Semnele și simptomele sunt creșterea cantității de grăsime din corp, dureri articulare, alterarea metabolismului și dificultăți în respirație”, explică doamna dr. Iustina Cosmina Mogoș, Medic Specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, Medic Primar Endocrinologie.

Însă cantitatea de grăsime din corp, în judecată absolută, nu este problema principală a obezității, ci complicațiile pe care le aduce cu sine, deteriorând starea de sănătate și calitatea vieții. Conform unei cercetări derulate în șase țări europene, ale cărei rezultate au fost date publicității în 2023, cele mai frecvente complicații care însoțesc obezitatea sunt: hipertensiunea arterială (identificată la 39,3% dintre participanți), dislipidemia (22,8%) și diabetul zaharat de tip 2 (17,5%). Iar dintre cei 1850 de subiecți incluși în cercetare, 26,3% au raportat cel puțin trei dintre cele 15 complicații ale obezității luate în calcul de respectivul studiu.

Ordinea instalării sau prezența acestor complicații depind de fondul genetic, dar și de  stilul de viață al fiecărui individ”, specifică specialistul Medsana.

CUM SE DIAGNOSTICHEAZĂ OBEZITATEA

Dacă Indicele de Masă Corporală (IMC sau BMI – în literatura de specialitate internațională) sau circumferința taliei au fost, pentru mult timp, indicatorii de referință în stabilirea diagnosticului de obezitate, lucrurile sunt mult mai nuanțate astăzi, fiecare pacient fiind evaluat într-un mod personalizat și cât mai amplu posibil.

IMC este util orientativ pentru pacient în procesul de screening și pentru realizarea studiilor. În medicina centrată pe pacient, însă, trebuie luați în calcul mult mai mulți factori medicali pentru un diagnostic. De exemplu, există persoane cu IMC normal care nu sunt sănătoase din punct de vedere metabolic. Acest indice nu evaluează prezența bolilor concomitente, capacitatea de efort sau calitatea vieții. Așadar, pentru o evaluare specifică este nevoie de un consult specializat”, subliniază doamna dr. Iustina Cosmina Mogoș.

În general, cauzele obezității sunt genetice sau epigenetice (ținând de mecanismele biologice care pot declanșa sau suspenda expresia genelor), pot fi secundare bolilor endocrine sau legate de tratamentul celorlalte boli, pot apărea în urma tulburărilor de somn sau după traume, tumori sau intervenții chirurgicale. Aspectul psihosocial este și el foarte important, putând implica mâncatul emoțional în contextul tulburărilor stării de dispoziție.

IMPACTUL SCĂDERII ÎN GREUTATE ÎN AMELIORAREA COMPLICAȚIILOR

Posibilitatea dispariției problemelor de sănătate asociate obezității crește cu cât intervenția este precoce și afectarea organelor țintă nu a produs daune majore organismului. Iar ritmul sănătos de scădere în greutate se stabilește individual, în cabinet, cu fiecare pacient în parte, ținând cont de afecțiunile asociate, acesta fiind rolul unei slăbiri asistate de specialist”, explică specialistul Medsana.

Ameliorarea complicațiilor asociate și îmbunătățirea stării de sănătate se observă încă de la primele kilograme pierdute. De exemplu, se petrece scăderea spre normalitate a valorilor hipertensiunii arteriale și a valorilor glicemice. Cu cât scăderea în greutate este mai consistentă, cu atât impactul transformării este mai vizibil din punct de vedere medical:

·        La o scădere de 5-10%: scade nivelul grăsimilor din sânge, se ameliorează simptomele sindromului de ovar polichistic și ficatul gras.

·        La o scădere în greutate de 10-15%: se ameliorează durerile articulare de la nivelul genunchilor și sindromul de apnee în somn.

·        La o scădere de peste 15%; diabetul zaharat de tip 2 se echilibrează, iar mortalitatea cardiovasculară scade.

Având în vedere că guvernele nu au reușit până la acest moment, nici unindu-și forțele cu Organizația Mondială a Sănătății, să construiască un context social favorabil pentru ameliorarea incidenței obezității, rămâne la latitudinea fiecărui individ în parte implementarea comportamentelor sănătoase esențiale în această direcție: practicarea regulată a activității fizice și adoptarea unei alimentații bazate pe produse cu conținut nutrițional ridicat și densitate calorică scăzută.