Toți trebuie să stăm la soare. Pentru că toți avem nevoie de vitamina D. Fără vitamina D, nu se absoarbe calciul. Iar fără calciu, oasele nu sunt puternice. Mai mult decât noi, copiii noștri trebuie să iasă la soare – ca să crească sănătoși. Totuși, o expunerea prea îndelungată la razele ultraviolete le poate face rău: suferă pielea și ochii, sistemul imunitar își suspendă activitatea și, în timp, poate să apară cancerul de piele.
Razele solare sunt de 2 tipuri: UVA și UVB. Contactul necontrolat cu razele UVA duce la îmbătrânirea pielii, se formează ridurile premature și apare riscul de cancer de piele în cea mai periculoasă formă a sa, melanomul. Expunerea la razele UVB este la fel de periculoasă: ea poate duce la arsuri, cataractă, disfuncții ale sistemului imunitar și, de asemenea, la cancer. Cele mai severe forme de melanom survenit la tineri sub 20 de ani sunt asociate cu razele UVB. Interacțiunea razelor UV cu substanța numită melanină determină gradul unei arsuri: dacă se secretă o cantitate suficientă de melanină, atunci organismul este apărat – dacă nu, atunci cresc riscurile. Cu cât mai îndelungată este expunerea, cu atât mai periculoasă este și leziunea.
Pentru a-i proteja pe copii, trebuie să îi ferim de excese. Copiii au pielea deschisă la culoare, iar acesta este un indicator al absorbției scăzute a razelor UV de către melanină. O persoană cu pielea închisă la culoare are mai multă melanină, deci absoarbe mai bine razele. Dar toți copiii - și cei cu pielea deschisă la culoare și cei cu pielea închisă – au nevoie de protecție. Toți copiii trebuie apărați: folosiți creme sau loțiuni cu factor de protecție 30 sau mai mare. Alegeți acele produse cu un spectru larg de protecție, atât împotriva razelor UVA, cât și împotriva celor UVB. Aveți grijă să reziste la apă.
Evitați razele puternice: duceți copiii la umbră între 10.00 și 16.00, când soarele arde. Dacă totuși copiii rămân afară, aplicați și reaplicați loțiunea sau crema de protecție. Nu uitați că ultravioletele trec prin nori – așadar loțiunea sau crema se aplică și când soarele e acoperit.
În cazul copiilor sub 6 luni, cea mai bună modalitate de protecție este să stea la umbră. Dacă trebuie să ieșiți cu ei, puneți-le neapărat o pălăriuță cu boruri largi care să le acopere fața. Luați umbrele sau corturi cu dumneavoastră.
Dacă apar arsuri, faceți-le o baie călduță (nu rece!). Atenție! Simptomele pot să apară mai târziu – copiii pot avea frisoane sau o senzația de căldură persistentă. Poate să îi mănânce pielea – nu trebuie să se scarpine, fiindcă apare riscul infecției după descuamare. Puneți-le comprese, aplicați un gel cu aloe vera. Puteți să le administrați un anti-inflamator, dar consultați medicul sau farmacistul înainte. Nu le dați aspirină! Nu folosiți produse pe bază de petrol fiindcă blochează transferul cu exteriorul. Dacă apar bășici, sunați sau mergeți la un doctor. Încă o dată: nu lăsați copiii să se scarpine! Bășicile se pot infecta. Și, în orice caz, pe parcursul episodului, nu îi mai expuneți deloc la soare.
Pare mult și pare greu – de fapt, odată înțeles mecanismul, odată luate măsurile de protecție, ne putem bucura din nou de darul benefic al luminii și căldurii!