Quick Access
Medsana Prevenție

„De ce mă doare stomacul?” – Afecțiuni frecvente și prevenție

Durerile de stomac sunt dureri comune și pot fi resimțite de persoane de toate vârstele. Majoritatea cauzelor nu sunt motive de îngrijorare, iar medicul gastroenterolog poate diagnostica și trata cu ușurință această problemă de sănătate. Totuși, uneori, poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave care necesită îngrijire medicală.  

Afecțiuni frecvente care pot provoca dureri de stomac 

Gastrita apare ca urmare a inflamării mucoasei gastrice și este însoțită, pe lângă dureri de stomac, de simptome precum: senzația de balonare și presiune, vărsături, arsuri și, uneori, hemoragii digestive.  

Ulcerul gastric este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale stomacului și manifestă atunci când la nivelul mucoasei apar anumite leziuni. Simptomele care trebuie să fie precedate imediat de un consult medical sunt: scăderea bruscă în greutate, vărsături și lipsa poftei de mâncare.  

Refluxul gastrofaringian provoacă dureri care se resimt, de regulă, în partea superioară a a abdomenului, dar și în piept. Principala cauză este pătrunderea sucului gastric în esofag și apoi în stomac.  

Intoleranța la lactoză se manifestă prin dureri moderate sau chiar severe. Această afecțiune provoacă simptome precum: balonare, indigestie, gaze intestinale sau diaree.  

Endometrioza se manifestă la femei, iar netratarea acesteia conduce la consecințe neplăcute: durerea abdominală acută, menstruația neregulată sau chiar infertilitatea.  
 
Când este necesar un consult de specialitate?  

Investigațiile de specialitate ar trebui să reprezinte principala metodă de diagnosticare în cazul persoanelor care se confruntă cu dureri de stomac în mod frecvent.  

Iată care sunt semnele de alarmă care ar trebui să te trimită imediat la medicul specialist:  

    • Vărsături cu sânge sau repetate;
    • Extinderea durerii în piept sau în zona posterioară;
    • Sensibilitate crescută la palparea abdomenului;
    • Scaun de culoare neagră. 

Cum poți să previi durerii de stomac? 

    • Evită alimentele bogate în grăsimi, picante sau procesate; 
    • Adoptă o alimentație echilibrată;
    • Evită consumul de tutun și alcool;
    • Respectă regulile de igienă a mâinilor și a cavității bucale.