Atunci când cel mic este constipat, alimentația sugarului și a mamei sunt primele aspecte care trebuie analizate. Totuși, înainte de a schimba laptele sau alimentația mamei, trebuie luat în considerare motivul real pentru care bebelușul este constipat.
„Mai puțin de 2-3 scaune pe săptămână, de consistență crescută, eliminate cu dificultate și însoțite de iritabilitate și apetit scăzut definesc constipația la copii. Constipația poate predispune la fisuri anale, hemoroizi, stagnare în greutate. Indiferent de vârsta la care apare, dieta și mișcarea sunt remediile esențiale pentru a evita sau ameliora constipația la copii. Se evită alimentele care constipă (măr copt, banană, orez, morcov fiert) și se crește aportul de fructe și legume proaspete, cereale integrale și alimente cu conținut de prebiotice naturale.
La sugarii nediversificați este importantă alimentația mamei. În cazul în care modificarea dietei și mișcarea nu produc reglarea tranzitului este nevoie de investigații medicale deoarece constipația poate releva o serie de afecțiuni sau intoleranțe alimentare. Apoi, în funcție de rezultatul investigaților, se poate decide un eventual tratament.”
Dr. Camelia Toader, medic specialist pediatrie, Centrul Medical Medsana