Fibrinogenul sau factorul I al coagulării este o glicoproteină sintetizată la nivelul ficatului. Valori crescute (peste 400mg/dl la adulți) apar în răspunsul de fază acută al organismului, adică în infecții sau inflamații acute, traumatisme, arsuri, tumori, dar și în hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate, boli hepatice, sindrom nefrotic, mielom multiplu, fumători, femei însărcinate. De asemenea, fibrinogenul poate crește și în cazul tratamentului cu aspirină, ulei de peste, anticoncepționale orale, estrogeni, unele chimioterapice.
De aceea, un consult medical este foarte important. Prin intermediul acestuia se poate verifica ulterior nivelul de fibrogen din organism. În funcție de vârsta pacientului, putem considera următoarele valori/niveluri normale de fibrogen:
- 0 – 1 an – 160 – 390 mg/dl
- 2 – 10 ani – 140 – 360 mg/dl
- 11 – 18 ani – 160 – 390 mg/dl
- Peste 18 ani – 160 – 390 mg/dl
Dacă acest tip de analiză indică un nivel anormal pentru fibrogen, investigații ulterioare vor fi necesare pentru a fi depistată cauza.
În concluzie, fibrinogenul crescut poate fi indicator al mai multor afecțiuni. De asemenea, această analiză se poate repeta la 1-2 luni dacă VSH-ul și numărul de leucocite nu sunt asociate cu un fibrinogen mărit. În cazul în care se menține crescut, medicul poate să vă recomande un set complet de analize de sânge, sumar de urină, urocultură, eventual o ecografie abdominală și o radiografie pulmonară, în funcție de simptome.
Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicină internă, Centrul Medical Medsana