Quick Access
Medsana Prevenție

Vitaminele B – efectul asupra organismului

Vitaminele B reprezintă un complex de 8 vitamine solubile în apă B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12. Vitaminele din complexul B sunt implicate în producerea energiei, în sinteză și repararea ADNului,  în funcționarea creierului , în menținerea sănătății pielii și părului și la funcționarea corectă a sistemului imunitar. Fiind solubile în apă, vitaminele B nu pot fi depozitate în organism, excesul lor fiind eliminat prin urină.

Necesarul de vitamine B este astăzi mai crescut din cauza alimentației haotice și slab calitative, a excesului de alcool și a stresului. În general, o dietă echilibrată asigură necesarul zilnic de vitamine B. 

Suplimentele sunt recomandate în caz de diabet zaharat, afecțiuni ale ficatului, stări de oboseală, anemie, lipsa poftei de mâncare, stres, căderea părului, crampe musculare, afecțiuni neurologice.

În cazul vegetarienilor, la vârstnici sau în cazul anumitor afecțiuni gastrice poate să apară deficit de vitamina B12 și să fie necesar un tratament injectabil. Tratamentul cu vitamina B (B1, B2, B3, B5 etc) injectabil poate fi recomandat de medic în cazul carențelor mari, pentru o asimilare mai rapidă a vitaminelor. 

Tratamentul cu un complex de vitamină B injectabil poate să crească pofta de mâncare și gradul de absorbție a nutrienților din hrană, însă administrate pe o perioadă scurtă ( o lună) nu există riscul creșterii în greutate. Dacă e necesară o cură mai îndelungată trebuie redus aportul caloric.

 

Dr. Daniela Burlacu, medic primar medicină internă