Formele medii sau ușoare de COVID-19 cauzează simptomatologie care nu durează mai mult de câteva săptămâni, iar majoritatea celor care trec prin boală se recuperează complet. Există însă și persoane care, deși nu mai au infecție activă, se confruntă în continuare cu simptome, iar recuperarea se face mai lent. Pentru a putea reveni cât mai repede la viața normală este important să știm să recunoaștem semnele și simptomele sindromului Post Covid-19 astfel încât se ne putem adresa specialiștilor.
Sindromul Post – COVID-19 este caracterizat prin persistența simptomelor clinice după un interval de timp de 4 săptămâni de la debutul afecțiunii acute (de la diagnosticul infecției cu virus SARS-CoV 2).
Este denumit în literatura de specialitate și cunoscut și sub denumirea de ''Long COVID''.
Simptomele tipice în Sindromul Post – COVID 19 sunt reprezentate de:
Manifestările clinice întâlnite cu diferite grade de frecvență și intensitate a simptomelor sunt:
Manifestări pulmonare:
Manifestări cardiovasculare:
Manifestări hematologice:
Manifestări renale:
Manifestări neurologice și neuropsihiatrice:
Manifestări endocrinologice:
Afectarea persistentă a gustului și mirosului:
Alte manifestări:
Pacienții cu afecțiuni cronice preexistente sunt mai predispuși la a dezvolta Long – COVID 19:
Cele mai frecvente manifestări sunt cele pulmonare, cardiovasculare și hematologice, ale căror durată și efecte pe termen lung nu sunt încă foarte bine cunoscute.
Este important ca persoana care se încadrează din punct de vedere simptomatic ca având Sindrom Post – COVID 19 să solicite consult medical de specialitate – consult de medicină internă (care va stabili dacă și care sunt alte consulturi de specialitate necesare pentru cel mai bun management medical al cazului) sau consult de specialitate pneumologic, cardiologic, nefrologic, endocrinologic, hematologic, în funcție de simptomatologia prezentă și de eventuale afecțiuni asociate.
Medic Primar Gastroenterologie
Medic Specialist Medicină Internă
Doctor în Medicină