La disconfortul aferent trecerii prin sezonul rece se adaugă, cu multă „râvnă”, apăsarea emoțională a zilelor festive de iarnă. Trist, dar adevărat: este o stare la care trebuie să ne așteptăm an de an, din păcate, dar care poate fi ținută sub control și chiar îmbunătățită cu voință și cu câteva tehnici de gestionare a stresului.
După cum ne-a explicat pe îndelete în acest articol Cristina Ion-Rădulescu, psiholog la Clinicile Medsana, apariția an după an a epuizării legate de sărbători poate părea paradoxală, însă este absolut explicabilă din punct de vedere psihologic. Stresul în expectativa și din timpul „vacanței” de iarnă este o „plagă” răspândită pe tot globul, cu vârfuri tot mai acute de la an la an, pe măsură ce presiunea marketing-ului de sărbători și a rețelelor sociale, în special, devine tot mai puternică.
În fiecare an ne propunem „să fim mai buni de Crăciun”, în spiritul sărbătorilor; este admirabil, însă mult mai eficient ar fi să ne propunem să fim mai buni cu noi înșine, mai blânzi și mai îngăduitori. Până la urmă, presiunea sezonului festiv este izvorâtă din percepția noastră asupra realității, iar tendința pregnantă spre perfecțiune în această perioadă solicitantă este cea care ne dărâmă. Auto-controlul și auto-reglarea spre o atitudine echilibrată pot produce o mare schimbare în bine a stării de spirit.
Conform psihologului Cristina Ion-Rădulescu, rolurile auto-controlului se manifestă în:
Stabilirea unor limite personale sănătoase în ceea ce privește angajamentele sociale și de familie. De exemplu, putem decide să participăm doar la anumite evenimente și să refuzăm altele fără vreun sentiment de vinovăție.
Gestionarea așteptărilor noastre și ale altora. În loc să încercăm să atingem perfecțiunea pentru a împlini așteptările pe care le avem de la noi înșine, pe care ne închipuim că alții le au de la noi sau care ne sunt expres exprimate de către ceilalți, ne putem concentra pe crearea și savurarea experiențelor autentice din aceste zile festive și pe aprecierea momentelor care aduc bucurie.
Respingerea comparațiilor sociale. Auto-controlul ne poate ajuta să evităm să ne „măsurăm” mereu cu alții și, în loc, să ne concentrăm pe propriile noastre valori și preferințe. Astfel, senzația de presiune externă va fi redusă.
„Gestionarea stresului de sărbători implică atât auto-control, cât și strategie și planificare. Auto-controlul joacă un rol semnificativ, dar nu este singurul factor. Prin combinarea auto-controlului cu o planificare strategică este absolut posibil să trecem senini prin perioada sărbătorilor, îndeplinind, în același timp, sarcinile de sezon. Cheia este să fim conștienți de limitele noastre și să ne respectăm nevoile personale”, explică specialistul Medsana.
STRATEGII CONCRETE PENTRU ZILE DE SĂRBĂTOARE IMPERFECTE, DAR FERICITE
Să fim realiști: deși ne gândim la perioada sărbătorilor ca la o vacanță, extrem de puțină lume are de gând să renunțe la activitățile tipice perioadei (de la făcut curat și mâncare la bătut magazinele pentru cadouri și locurile turistice pentru fotografii frumoase de Instagram) și să se odihnească, efectiv, sau măcar să reducă volumul sarcinilor și ritmul bifării lor.
Astfel, pentru împăcat și cutumele de sezon, și starea de bine emoțională, psihologul Cristina Ion-Rădulescu recomandă câteva strategii foarte eficiente prin care se poate aborda în mod sănătos această perioadă încărcată:
· Crearea unui plan clar pentru activitățile de sărbători – inclusiv pentru ieșirile la cumpărături și pentru alte tipuri de pregătiri – poate reduce semnificativ stresul. Listarea sarcinilor și programarea lor în mod realist ajută la evitarea suprasolicitării.
· Împărțirea responsabilităților cu membrii familiei sau prietenii poate reduce povara. Nu este necesar să facem totul singuri – să ne aducem aminte de o vorbă foarte populară a poporului român: „nu ne face nimeni statuie”. Mai mult: colaborarea cu cei dragi la pregătirile pentru zilele festive poate face experiența mai plăcută și mai puțin stresantă.
· Integrarea practicilor de relaxare în rutina zilnică, oricând de aglomerată ne-ar părea în această perioadă. Prin activități care reduc stresul, cum ar fi meditația, exercițiile fizice sau hobby-urile, ne putem menține o stare de spirit echilibrată și pozitivă.
· Revizuirea lucrurilor care contează cu adevărat și setarea priorităților în consecință. Concentrarea pe activitățile esențiale poate ajuta la evitarea epuizării. Este în regulă să spunem „nu” impulsurilor, lucrurilor sau situațiilor fără importanță reală. De exemplu, să insistăm să avem casa „perfect curată și ordonată” de sărbători, în ciuda activităților pe care le găzduiește din plin în această perioadă.
Dacă ne-am ghida mai des după vorba de duh „people before things” (în adaptare: să apreciem relațiile interumane mai mult decât posesiunile materiale), strategiile de mai sus ne-ar veni mult mai natural în orice zi și, cu atât mai mult, de sărbători, o perioadă de reunire cu cei dragi.
SFATURI PENTRU PETRECUT SĂRBĂTORILE ÎN LINIȘTE ÎN LOCURI AGLOMERATE
Sună imposibil? Psihologul Cristina Ion-Rădulescu garantează că se poate, cu următoarele sfaturi:
Alegerea unor destinații mai puțin populare în locul celor tradițional aglomerate. De mai multe ori, locurile mai puțin frecventate sunt surse de surprize extrem de plăcute.
Planificarea voiajului în avans, organizarea detaliată a călătoriilor și activităților poate reduce stresul. Rezervările trebuie confirmate din timp, planul pentru fiecare zi este trasat clar, însă este nevoie și de spațiu pentru flexibilitate și improvizare în vacanță.
Adoptarea unei atitudini de acceptare. Antrenarea psihicului pentru a accepta situațiile neașteptate și aglomerația poate fi de ajutor. Momentul prezent este cel important, focusarea pe ce se întâmplă aici și acum, pe aprecierea companiei în care ne aflăm și pe micile bucurii pe care le putem descoperi la orice pas, indiferent de circumstanțe; dar asta nu se poate întâmpla indiferent de starea de spirit, este nevoie de un efort de voință pentru a păstra o atitudine bună și prezentă indiferent de situație.
SFATURI PENTRU PETRECUT ÎN LINIȘTE ȘI PACE SĂRBĂTORILE ÎN SINGURĂTATE
Petrecerea sărbătorilor de unul singur nu este o dramă, ci o oportunitate de reconectare cu sine și de refacere a forțelor pentru un nou an de provocări. Psihologul Cristina Ion-Rădulescu oferă câteva idei pentru ca persoanele aflate în această situație să se concentreze pe beneficiile ei emoționale, și nu pe sentimentul de tristețe:
Câteva minute de meditație sau de mindfulness – cea mai simplă metodă este conștientizarea activităților de zi cu zi – pot ajuta la concentrarea pe momentul prezent și la reducerea stresului.
Alege o carte pe care ți-ai dorit de mult să o citești, fie că e ficțiune, non-ficțiune sau literatură de specialitate. Lectura este o modalitate excelentă de relaxare și evadare din cotidian.
Plimbările în aer liber, de preferat în natură – prin aerul curat și culorile peisajelor – pot avea un efect calmant asupra minții și corpului.
Activitățile creative precum pictura, desenul, origami, fabricarea decorațiunilor de sezon etc. aduc bucurie și relaxare.
Gătește altfel pentru aceste sărbători. Experimentarea cu rețete noi sau pregătirea unor mâncăruri preferate – chiar dacă nu sunt în tipicul gastronomic al Crăciunului sau al petrecerii de Anul Nou – pot fi activități relaxante, pline de amuzament și satisfacții.
O jumătate de oră de yoga sau stretching (exerciții de întindere) relaxează corpul, dar și revigorează energia și îmbunătățește starea de spirit.
Tehnica journaling-ului este una foarte populară și pe bună dreptate: scrierea într-un jurnal despre gândurile, sentimentele și întâmplările de fiecare zi poate ajuta la procesarea emoțiilor și la clarificarea minții.
Muzica preferată, cu preponderență cea relaxantă, schimbă oricând în bine starea de spirit. Crearea unei liste de redare specială pentru momentele de liniște este o idee foarte eficientă pentru savurat în solitudine o zi de sărbătoare. Poți lua cu tine oriunde această „coloană sonoră” a bucuriei: o poți asculta la player-ul din mașină sau în căști.
Timpul petrecut cu animalele de companie este aur curat pentru liniștea sufletească! Jocurile și afecțiunea animalelor pot aduce multă bucurie și calm.
O baie caldă, cu săruri aromate și uleiuri esențiale, este o „rețetă” excelentă pentru relaxare și deconectare.
Acțiunile de voluntariat – precum pregătirea de pachete pentru cei nevoiași, distribuirea de mâncare la centrele de zi sau participarea la activitățile dintr-un azil de bătrâni – aduc multă satisfacție și seninătate sufletească.
Participarea la ritualurile religioase. Deși reprezintă un subiect controversat astăzi, cutumele bisericii au asigurat mult timp un cadru puternic pentru găsirea și păstrarea liniștii sufletești prin:
Structura și rutina pe care le presupun, care pot aduce confort și stabilitate în perioadele aglomerate ale sărbătorilor.
Sprijinul comunității. Biserica oferă un loc de întâlnire și sprijin social. Apartenența la o comunitate poate reduce sentimentul de izolare și poate oferi sprijin emoțional.
Îndemnurile la reflecție și recunoștință.
„Mersul la biserică și participarea la activități religioase sunt benefice pentru igiena stării emoționale, mai ales dacă sunt făcute în mod conștient și cu intenția de a găsi liniște și confort. Este important ca fiecare persoană să aleagă ceea ce funcționează cel mai bine pentru sine în această privință. Pentru unii, postul religios si mersul la biserică pot oferi suport emoțional și spiritual esențial, în timp ce alții pot găsi aceleași beneficii în alte activități, precum meditația, voluntariatul sau timpul petrecut în natur㔸 încheie Cristina Ion-Rădulescu, psiholog la Clinicile Medsana.