Efectele pe termen lung trebuie studiate cu atenție, dar entuziasmul este justificat.
O nouă categorie de medicamente generează entuziasm în rândul populației din Statele Unite și anume un tratament care ajută la scăderea în greutate.
Tratamentele pentru pierderea în greutate au variat de-a lungul timpului de la cele bine intenționate și ineficiente până la unele care puneau în pericol sănătatea oamenilor. O nouă clasă de medicamente, numite agonişti ai receptorilor GLP-1, pare să funcționeze. Semaglutida, dezvoltată de o firmă farmaceutică daneză, s-a dovedit în studiile clinice că duce la o scădere în greutate de aproximativ 15% din totalul greutății corporale.
În 2020, două cincimi din populația lumii era supraponderală sau obeză. Până în 2035, spune Federația Mondială a Obezității, această cifră ar putea crește la mai mult de jumătate, cu 4 miliarde de persoane supraponderale sau obeze. Oamenii de pretutindeni se îngrașă. Populațiile care se îngrașă cel mai repede nu sunt în vestul bogat, ci în țări precum Egipt, Mexic și Arabia Saudită.
Aceste tendințe sunt alarmante, deoarece obezitatea cauzează o serie de probleme de sănătate, inclusiv diabet, boli de inimă și hipertensiune arterială, precum și zeci de boli precum accidentul vascular cerebral, guta și diverse tipuri de cancer.
Creșterea în greutate înregistrată la toate categoriile de populație la nivel mondial nu este un semn al eșecului moral al miliardelor de supraponderali, ci are și cauze biologice. Genele care au fost vitale pentru a-i ajuta pe oameni să supraviețuiască iernilor și foametei sunt încă prezente în organism și ajută la creșterea în greutate. Supraabundența alimentelor procesate din ultimele decenii a adus un confort sporit și costuri mai mici, dar a declanșat și supraalimentarea exact pe măsură ce stilul de viață a devenit mai sedentar.
Noile medicamente pentru obezitate au fost descoperite din întâmplare, după ce s-a observat că tratamentele destinate diabeticilor provoacă pierderea în greutate. Semaglutida imită eliberarea de hormoni care stimulează senzația de sațietate și reduc apetitul. Dar, ca și în cazul oricărui medicament nou care promite atât de multe beneficii, există și incertitudini, două dintre cele mai importante fiind siguranța și accesibilitatea pentru categoriile largi de populație.
Înțelegerea acestor riscuri va fi importantă, deoarece mulți pacienți care iau medicamentele ar putea avea nevoie de ele pentru tot restul vieții.
Cum vor sta lucrurile pe viitor?
Ce să faci între timp? Guvernele trebuie să se asigure că cei care au cea mai mare nevoie de medicamente le primesc, lăsându-i pe cei care le iau în scopuri cosmetice să plătească din propriile buzunare.
Efectele pe termen lung trebuie studiate cu atenție. Programele publice de sănătate ar trebui să continue să insiste asupra altor măsuri împotriva obezității, cum ar fi exercițiile fizice, alimentația sănătoasă și o mai bună etichetare a alimentelor, care ar putea ajuta la prevenirea îngrășării în primul rând. În același timp, nu ar trebui să pierdem din vedere faptul că aceste noi medicamente înseamnă că lupta mondială împotriva greutății corporale poate fi câștigată în cele din urmă.
Articol preluat din The Economist, ediția martie 2023