Quick Access
Medsana Prevenție

Mituri despre menținerea sănătății copiilor iarna

 Mulți părinți primesc sfaturi de la prieteni sau membri ai familiei în ceea ce privește sănătatea copiilor și protejarea acesteia. În unele cazuri sunt utile, însă există și situații în care înțelepciunea populară poate fi dăunătoare și poate afecta sănătatea celor mici. 

 

Mit: Copilul poate să facă gripă de la vaccinul antigripal. 

Vaccinul antigripal nu poate cauza gripă. Virusul antigripal conține virus inactivat. 

 

Mit: Pentru prevenirea îmbolnăvirii celor mici iarna este necesară administrarea de suplimente de vitamine și minerale. 

Suplimentele de vitamine și minerale întăresc sistemul imunitar, atât la adulți, cât și la copii, însă nu elimină complet riscul de a răci sau a face gripă. 

 

Mit: Copilul poate să răcească de la frig. 

Răceala și gripa sunt cauzate de virusuri, nu de temperaturile scăzute. Dacă ceilalți copii cu care se joacă cel mic sunt răciți sau au gripă, și acesta se poate îmbolnăvi. 

 

Mit: Trebuie să le dăm copiilor antibiotic de fiecare dată când prezintă simptome de răceală sau gripă. 

Acest mit este unul dintre cele mai periculoase. Răceala și gripa nu se tratează cu antibiotice. Cel mai bine este să consultați părerea unui medic care va recomanda cel mai bun tratament pentru cel mic. 

 

Mit: Iarna nu trebuie să-i protejăm pe cei mici de arsurile solare. 

Deși soarele nu este la fel de puternic în sezonul rece, pot apărea arsuri în lunile de iarnă, mai ales atunci când acestea sunt reflectate de zăpadă. Din acest motiv, este indicat să aplicați o cremă cu factor de protecție solară pe zonele expuse.