Vitamina D, supranumită „vitamina soarelui”, este esențială pentru sănătatea generală, dar, paradoxal, rămâne una dintre cele mai frecvent deficitare vitamine la nivel global. Deși o asociem adesea cu expunerea la razele solare, rolul său se extinde mult dincolo de această imagine. De la susținerea sănătății osoase, până la întărirea sistemului imunitar, vitamina D joacă un rol crucial în buna funcționare a organismului. Dr. Anca Hoisescu, Medic Primar Endocrinologie în clinicile Medsana explică de ce este atât de importantă, cum să ne asigurăm un aport optim și ce riscuri implică deficiența acestei vitamine esențiale.
Care este rolul vitaminei D în organism și ce beneficii are?
Vitamina D este un element esențial pentru starea generală de sănătate și este una dintre puținele vitamine pe care, inclusiv în zilele noastre, nu le putem obține la o cantitate adecvată. Rolul ei este să mențină un nivel potrivit al calciului, să mineralizeze corespunzător scheletul și, de asemenea, are un rol important în imunitate.
Cum afectează lipsa vitaminei D sănătatea, mai ales în timpul iernii?
Vitamina D este esențială în funcția normală a sistemului imun, echilibrează producția de elemente antibicrobiene la nivelul celulelor albe și, de asemenea, modulează influența activității limfocitare și este esențială pentru absorbția bună a calciului.
Un pacient care are un nivel adecvat de vitamina D, va absorbi 30% din calciul din alimentație. Unul care nu are vitamina D, absoarbe doar 15%, ceea ce poate duce mai departe la alte dezechilibre secundare prin care organismul încearcă să compenseze acest deficit, producând în exces parathormon.
Care sunt principalele surse de vitamina D, pe lângă expunerea la soare? De ce nu este suficientă expunerea la soare?
Principalele surse de vitamina D le reprezintă alimentația, dar, din păcate, foarte puține produse oferă un nivel adecvat. Alimentele cu un nivel ridicat de vitamina D sunt: uleiul de cod, somnul și tonul și gălbenușul de ou. În gălbenușul de ou avem în medie 40 de unități de vitamina D și necesarul pe zi este de 800 de unități.
În funcție de zona geografică în care locuim și de expunerea la soare în timpul anului, putem activa parțial suficientă vitamina D sintetizată în tegument, dar în general această expunere la soare, dacă este făcută cu protecție solară așa cum vor dermatologii, acea protecție solară împiedică activarea vitaminei D. De asemenea, după vârsta de 40-50 de ani enzimele din piele care ar trebui să convertească vitamina D într-o formă biodisponibilă nu mai sunt la fel de eficiente. Astfel, toți pacienții de peste 40 de ani ar trebui să suplimenteze vitamina D chiar dacă locuiesc într-o zonă cu o climă prietenoasă.
Cum putem ști dacă avem un deficit de vitamina D? Care sunt simptomele?
Deficitul de vitamina D deși este omniprezent, este destul de greu de pus în evidență simptomatic. Se poate întâlni o o slăbiciune a forței musculare, oboseală, o scădere a imunității, dar pentru a vedea cel mai corect nivelul de vitamina D este necesară recoltarea unei analize de sânge care poate determina acest nivel în circulație. De asemenea, la unii pacienți apar ulterior patologii scheletale date de un schelet prost mineralizat, rahitismul la copii sau osteoporoza mai târziu în viața adultă.
Este recomandat să luăm suplimente de vitamina D pe timpul iernii?
Este recomandat să luăm suplimente de vitamina D mereu pentru că absorbția este relativ scăzută din alimentație și cantitatea disponibilă într-o alimentație normală nu este suficientă ca să acopere necesarul. Din fericire, disponibile comprimate care au doze mari și se poate administra inclusiv o dată pe lună sau o dată la 3 luni o doză mare de vitamina D.
Există riscuri asociate cu administrarea de suplimente cu vitamina D, în special în exces?
Riscurile se referă la tipul de preparat de vitamina D. Foarte rar sunt disponibile pe piață sau sunt necesare preparate care conțin vitamina D activată. Majoritatea suplimentelor pe care le oferim au ca substrat colecalciferol sau ergocalciferol, adică vitamina D care nu este activă și din care putem beneficia de depozitarea pe termen lung. Oferind doze mari de vitamina D inactivă creezi doar un depozit din care poți extrage mai târziu suficientă vitamina D pe care să o activezi și să o folosești. Pentru a evita să ajungi la un prag toxic cu produsele cu cantitate foarte mare, este recomandat să discuți cu medicul curant. Dar în general, ce avem disponibil pe piață cu 2000, cu 4000 de unități, în niciun caz nu pun probleme legate de un prag de toxicitate.
Ce facilitează absorbția vitaminei D?
Vitamina D este o vitamina liposolubilă, ceea ce înseamnă că absorbția este favorizată atunci când este administrată cu alimente grase sau cu o cană de lapte, de exemplu. Am văzut multe preparate care recomandă vitamina D împreună cu vitamina K. Rolul vitaminei K nu este de a stimula absorbția vitaminei D, ci de a ajuta la fixarea calciului la nivel scheletal, dar absorbția nu este influențată de prezența vitaminei K.
Care este necesarul de vitamina D în fiecare zi?
Pentru nou-născuți, necesarul de vitamina D este de 400 de unități pe zi. Pentru copii și femeile aflate la menopauză necesarul este la limita de sus, undeva între 600 și 800 de unități pe zi. La femeile însărcinate, de asemenea, oferim în general un nivel mai mare ca protecție. Se pot administra până la 2000 de unități de vitamina D pe zi.
Atunci când pacientul vine cu un deficit sever, în general se preferă doze mari care să refacă proviziile, iar apoi ca doză de întreținere se pot administra echivalentul a 800 de unități pe zi. Acest lucru poate fi convertit în 6000 de unități pe săptămână sau 25000 de mi de unități pe lună. În alte țări, există preparate de vitamina D inclusiv de 100 sau de 300 de mii de unități care pot fi administrate trimestrial sau anual.