Ce este imunitatea?
Imunitatea este capacitatea organismului dumneavoastră de a identifica agenții patogeni și de a-i împiedica să producă boli. Rolul sistemului imunitar este de a ajuta la identificarea și eliminarea microorganismelor periculoase care pătrund în organism înainte ca acestea să provoace boli sau daune.
Există mai multe tipuri de imunitate:
Imunitatea înnăscută – se referă la sistemele naturale de apărare ale unei persoane: barierele fizice (piele, păr), mecanismele de apărare (salivă, acid gastric) și răspunsurile imunologice generale (inflamații).
Imunitatea pasivă – se referă la anticorpii administrați unei persoane după ce organismul a fost expus la un antigen, pentru a preveni sau trata o boală. Acesta este transmisă de la mamă la copil prin intermediul placentei înainte de naștere și prin laptele matern după naștere. De asemenea, poate fi dobândită prin intermediul produselor din sânge care conțin anticorpi, cum ar fi imunoglobulina. Această imunitate este temporară.
Imunitatea dobândită / imunitate adaptivă – se dezvoltă ca urmare a memoriei imunologice. Atunci când organismul este expus la un anumit antigen (care este asociat unei boli), acesta produce anticorpi împotriva antigenului respectiv. Organismul își amintește exact antigenul și are deja anticorpi pentru a-l respinge la următoarea invazie. De asemenea, această imunitate poate fi dobândită prin vaccinare, în care vaccinul imită o anumită boală, provocând un răspuns imunitar la persoana vaccinată fără ca aceasta să se îmbolnăvească.
Q: Ce le recomandați părinților care au copii sensibili, bolnăvicioși, care fac în mod recurent sinuzite, amigdalite, viroze, enterocolite? Cum le poate fi întărită imunitatea?
A: La copii mici, imunitatea se dobândește prin două mecanisme.
1. Primul este călirea organismului și un stil de viață sănătos prin sport, mișcare, alimentație sănătoasă, somn suficient, aer curat, cură heliomarină, îmbrăcăminte corespunzătoare (nu prea groasă).
2. Al doilea mecanism este contactul cu bacterii și virusuri, în urma căruia sistemul imunitar se formează. Dacă primul este realizat corect și copilul nu are alte afecțiuni, contactul cu virusurile se realizează relativ ușor, fără a produce infecții importante.
De aceea, a devenit mai important ca niciodată să insistăm pe un stil de viață activ și sănătos și să facem tot ce este posibil pentru vindecarea alergiilor și a bolilor cronice. Părinții ai căror copii fac infecții repetate ar trebui să consulte un medic pediatru împreună cu care pot întocmi un plan de profilaxie cu suplimente și eventual vaccinări opționale.
Trebuie știut că tratamentul altor afecțiuni poate influența imunitatea copilului.