Anotimpul rece, caracterizat prin temperaturi scăzute și zile scurte, înnorate, poate avea efecte neplăcute asupra stării de sănătatate a fiecăruia dintre noi. Petrecem mai mult timp în interior și facem mai puțină mișcare din cauza vremii reci, iar starea de dispoziție ne este influențată de nivelul de vitamina D.
Recomandări utile pentru menținerea stării de sănătate pe timpul iernii:
Alimenația
Alimentația este unul dintre cei mai importanți factori care influențează starea de sănătate precum și felul în care organismul fiecăruia dintre noi răspunde la schimbările bruște de temperatură. Mesele regulate trebuie să conțină toate grupele de alimente.
Proteinele ușoare (carne de pasăre, pește alb), legumele și fructele proaspete ar trebui să constituie cea mai mare parte a meniului ca sursa de vitamine și enzime. De asemenea, se recomandă o dietă săracă în făinoase și dulciuri, grupe de alimente care au o influență nedorită asupra sistemului imunitar.
Hidratarea
Băuturile cu zahăr și cele care conțin cofeină favorizează creșterea în greutate și chiar deshidratarea. Se recomandă consumul a 6-8 pahare de apă pe zi sau ceai de plante pentru a păstra sănătatea sistemul digestiv și pentru a menține o hidratare bună a organismului. Evitați consumul de băuturi alcoolice.
Odihna și somnul
Odihna și somnul sunt unele dintre cele mai eficiente metode de reenergizare după o zi solicitantă. Încercați să vă odihniți într-o cameră mai întunecoasă pentru ca organismul să secrete melatonină, care ajută la întărirea sistemului imunitar.
Timpul petrecut în aer liber
Atunci când e frig afară este tentant să stai cu preponderență în casă, la căldură, însă este important să îți găsești activități în aer liber chiar și pe timpul iernii. Dacă nu te expui la suficientă lumină naturală oferită de soare iarna, poate apărea o deficiență de vitamina D. Ori de câte ori ai timp liber, mergi la o plimbare scurtă.