Pandemiile, precum cea pe care o traversăm, determină emoții puternice, de tipul anxietății, stresului și incerditudini resimțite atât de noi, dar mai ales de copiii de toate vârstele. Deși cei mici au mecanisme proprii de apărare, care îi ajută să facă față provocărilor, copiii au nevoie să se simtă iubiți și sprijiniți mai mult ca oricând.
Cum să menținem sănătatea mentală și fizică a copiilor în această perioadă?
1. Ajută-l să rămână activ. Este foarte important ca cei mici să rămână activi în această perioadă, de aceea, activitățile fizice nu trebuie întrerupte, chiar dacă se vor petrece în casă.
2. Ajută-l să rămână conectat cu ceilalți copii. Trăim în era tehnologiei și chiar dacă nu ne putem întâlni fizic cu cei dragi nouă, telefonul mobil sau orice alt dispozitiv de comunicare ne ajută să rămânem conectați. Permite-i micuțului să își sune prietenii și să se vadă prin videocall.
3. Ajută-l să nu renunțe la rutina pe care o avea înainte. Este esențial ca cei mici să aibă un program zilnic pe care să-l respecte: să se trezească la aceeași oră și să meargă la culcare la ora la care mergeau și înainte de pandemie. Copiii ar trebui să treacă prin etapele din zi prin care treceau de obicei: lecții, timp liber, mese sănătoase, gustări și activități fizice.
4. Petreceți cât mai mult timp împreună. Cel mai important lucru de care au nevoie copiii în această perioadă și nu numai, este timpul părinților. Încercați să transformați totul într-un joc, de la temele pentru acasă, până la activitățile fizice. Le puteți face chiar împreună.
5. Discutați cu copiii despre ce au auzit despre coronavirus. Zvonurile și speculațiile ne afectează pe toți din punct de vedere emoțional. Dacă au întrebări al căror răspuns nu-l cunoști, folosiți ocazia să căutați răspunsul împreună.