În anul 2019, „burnout”, sindromul epuizării profesionale, a fost recunoscut de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept „fenomen ocupațional”.
Echilibrul dintre viața profesională și cea personală a devenit cu timpul din ce din ce în ce mai fragil, iar stresul excesiv acumulat pe o perioadă lungă de timp determină senzația de epuizare fizică și mentală specifică acestei afecțiuni.
Burnout-ul poate apărea după o perioadă lungă de suprasolicitare la locul de muncă sau în plan personal și cele mai comune semne sunt:
Burnout-ul nu este “ceva” care dispare de la sine și cel mai adesea se poate agrava dacă nu sunt abordate problemele de bază care îl cauzează. Ignorarea semnelor de epuizare ar putea afecta sănătatea fizică și mentală și de cele mai multe ori determină eșec atât în viața personală, cât și în cea profesională.
Cel mai adesea, sindromul epuizării se asociază cu:
Ce poți face atunci când apar primele semne de epuizare?
Psihologii din cadrul clinicilor Medsana te pot ajuta să evaluezi corect situația. Dialogul cu unul dintre ei poate aduce o detensionare imediată: simplul fapt de a face primul pas înspre propria ta stare de bine e terapeutic.
Un asemenea dialog este benefic și pentru că reflectă mai corect starea ta. S-ar putea să nu te mai poți auto-evalua corect (cel mai probabil, altfel nu ai fi ajuns aici!). În general, sindromul de burnout e însoțit și de o pierdere a discernământului: prioritizarea sarcinilor devine dificilă, nu mai știi ce trebuie făcut mai întâi și ce poate fi amânat...
Psihologul te va sprijini și vei putea explora posibilități care sub presiune par închise. Umorul, de exemplu, este un debușeu excelent. Iar în cazul burnout-ului umorul se pierde de tot. Distanța dintre tine și probleme se micșorează până la sufocare și pare să nu existe nicio ieșire. Dar tocmai acest dialog cu psihologul este ieșirea din capcană.
Alianța terapeut-pacient este o bază solidă pe care poate începe recuperarea. Alianța interioară rămâne și funcționează pentru totdeauna, chiar și după recuperare. În termeni tehnici se spune că un pacient “își folosește bine” psihologul. Nu subscriem neapărat la acești termeni, dar vă invităm pe toți să folosiți toate posibilitățile pentru a nu ajunge la burnout.