Quick Access
Medsana Prevenție

Alunițele. Când ne alarmăm și care sunt riscurile expunerii la soare? – Sfatul specialiștilor

Ce sunt alunițele?

Cei mai mulți dintre noi avem alunițe, care sunt modificări benigne ale pielii și apar de obicei în timpul copilăriei. Frecvența lor este determinată în cea mai mare parte de factorii genetici, dar și razele UV joacă un rol important. Pentru o evaluare completă a alunițelor, anual este recomandat un consult de specialitate la medicul dermatolog căruia trebuie să îî semnalăm orice modificare de structură, formă sau culoare pe care am sesizat-o de la ultima consultație.

Caracteristicile alunițelor periculoase

Alunițele pot avea potențial cancerigen, iar acele alunițe periculoase au anomalii legate de culoare, structură și formă.

Asimetria unei alunițe

Atunci când o aluniță este asimetrică, indiferent dacă este vorba despre formă sau culoare, este posibil să se transforme într-o tumoră malignă.

Marginile neregulare

În mod normal, alunițele trebuie să aibă o formă rotundă, iar în cazurile în care conturul lor devine nedefinit, pot prezenta risc cancerigen.

Schimbarea culorii.

Alunițele care au o culoare uniformă nu prezintă niciun risc, acestea fiind alunițe benigne. Ele devin periculoase când încep să-și schimbe culoarea, prezentând nuanțe ușor diferite, acestea fiind alunițe maligne. 

Shimbarea diametrului

Odată ce diametrul alunițelor crește, crește și riscul de malignitate.

Sensibilitatea

Alunițele nu se simt și nu dor. Atunci când devin sensibile la atingere, se impune o vizită la medicul dermatolog pentru evaluare.

Cum ne protejăm alunițele împotriva soarelui?

Alunițele apar și în urma expunerii la soare, de aceea, multe persoane au mai multe alunițe pe partea superioară a brațelor, cea mai expusă la razele solare, decât pe partea interioară a brațului.

Crema cu protecție solară este esențială atunci când ne expunem la soare. Este recomandată folosirea ei înainte de a ajunge la plajă. În acest fel, crema are timp să patrundă în piele și astfeldevine eficientă. De asemenea, este important ca toată suprafața pielii să fie acoperita cu cremă ăn strat subțire, nu doar zonele în care există alunițe.