
O simplă rutină de curățare și hidratare nu mai este suficientă pentru îngrijirea tenului în condițiile de stres oxidativ ale lumii actuale. Medicul dermatolog ne recomandă câteva tratamente și proceduri foarte eficiente – și foarte la îndemână astăzi – pentru un randament mai bun al momentelor de îngrijire.
Acum câteva decenii, când abia ne construiam o rutină de îngrijire a tenului, recomandarea autorităților în domeniu – formale sau informale, precum mamele noastre – era să nu începem de prea devreme cu tratamentele faciale ca să nu „obosim” pielea tânără fără rost, îmbătrânind-o prematur. Acum știm că, din contră, cu cât remarcăm din timp și gestionăm corect abaterile de la normal ale pielii ne îmbunătățim șansele la un chip mai ferm și luminos pentru un timp mult mai îndelungat decât în condițiile unei îngrijiri de bază.
„Încă din adolescență le putem recomanda pacientelor noastre tratamente specifice; poluarea și stresul de astăzi sunt la un nivel mult mai ridicat decât acum 20-30 de ani, iar pielea tânără are nevoie de un ajutor mai consistent decât un simplu factor de protecție solară adăugat rutinei de îngrijire zilnică”, explică Dr. Ioana Dițu, Medic Specialist Dermato-Venerologie la Clinica Medsana Cotroceni.
Cu atât mai mult, aceste produse și intervenții adjuvante sunt recomandate tenului matur și/sau celui vizibil afectat de procesul de îmbătrânire.
CARE SUNT CELE MAI EFICIENTE, DAR ȘI ACCESIBILE PROCEDURI DERMATOCOSMETICE DE ÎNGRIJIRE A PIELII LA ORICE VÂRSTĂ?
Injectarea cu acid hialuronic. Poate este mai des asociată în conștiința colectivă cu mărirea în volum a buzelor, este o procedură estetică minim invazivă, însă proprietatea acidului hialuronic de a atrage apa la nivelul dermului este ideală și pentru a oferi hidratare suplimentară tenurilor predispuse la uscăciune.
„Acidul hialuronic îmbunătățește elasticitatea pielii, iar această capacitate a sa este extrem de importantă și pentru atenuarea ridurilor, dar și pentru a întârzia apariția lor în cazul unui derm predispus la uscăciune”, spune dermatologul Medsana.
Fiind o substanță secretată de corpul nostru în mod natural, acidul hialuronic nu prezintă riscuri pentru sănătate, însă administrarea sa prin injectare trebuie făcută neapărat de un specialist licențiat într-o ramură medicală care să-i permită efectuarea acestei proceduri: medicii dermatologi sau medicii esteticieni și chirurgii specializați în medicina estetică.
Microdermabraziunea este modalitatea prin care se poate obține un chip mai luminos, cu o nuanță uniformizată, atunci când avem de-a face cu un ten încărcat, mai ales în zona T a feței. Este varianta profesională – personalizată pentru fiecare pacient, mai intensă și mai eficientă – a tratamentelor de exfoliere de la domiciliu.
Practic, stratul superficial al pielii, încărcat de celule moarte și impurități, este înlăturat cu ajutorul unui instrument special prin exfoliere si extracție și sunt infuzate substanțe de hidratare si protecție a pielii sau substanțe tip booster pentru afecțiuni precum acnee sau pete pigmentare.
De obicei, este nevoie de mai mult de o ședință pentru obținerea unui rezultat notabil de împrospătare a tenului, însă prin microdermabraziune pot fi atenuate sau remediate numeroase probleme ale tenurilor grase sau mixte:
- Ridurile fine.
- Afectarea prematură a pielii prin expunere repetată și îndelungată la soare.
- Decolorarea nuanței tenului.
- Petele provocate de sarcină.
- Urmele superficiale ale acneei.
„Fiecare ședință de microdermabraziune trebuie urmată de folosirea unei creme cu factor de protecție solară ridicat. În afară de faptul că tenul nostru ar trebui să fie protejat mereu cu SPF, cu atât mai mult este nevoie de acesta după microdermabraziune, o procedură care lasă pielea mai sensibilă decât de obicei” – Dr. Ioana Ditu, Medic Specialist Dermato-Venerologie.
Microneedling-ul este ideal pentru uniformizarea texturii pielii și pentru obținerea unui efect de luminozitate. Practic, vorbim despre o procedură care lezează pielea pentru a o stimula să producă colagen și elastină: un dispozitiv cu sute de ace minuscule – sterilizate, desigur – înțeapă ușor suprafața acesteia într-un mod controlat pentru a provoca procesul regenerator natural al pielii.
Această procedură de întinerire, care poate suna dureros, a reușit, totuși, să devină populară și pentru că eficiența sa este constatată de la primele ședințe, microneedling-ul fiind recomandat pentru:
- Regenerarea structurii pielii.
- Reducerea ridurilor fine.
- Reducerea cicatricilor provocate de acnee.
- Reducerea cicatricilor post-traumatice, inclusiv a celor provocate de arsuri.
Procedura poate fi folosită și pe alte zone ale corpului, nu doar pe ten, cu rezultate notabile în tratarea vergeturilor, a alopeciei și cicatricilor.
„Microneedling-ul este o soluție foarte bună chiar și in decada 20-30 de ani, pentru a preveni apariția prematură a semnelor de îmbătrânire și a păstra un ritm bun de producție de colagen la nivelul dermului. Mai ales în condițiile în care aceasta este, de obicei, vârsta la care stilul de viață ni se complică din cauza responsabilităților și întreg organismul – inclusiv pielea – este afectat de aceste schimbări de mare impact”, spune specialistul dermatolog Medsana.
În paralel cu aceste tratamente, introducerea unei creme cu retinoizi (retinol) în rutina de îngrijire zilnică de acasă este o măsură extrem de eficientă pentru a menține elasticitatea pielii și a-i preveni îmbătrânirea.