Quick Access
Medsana Noutăți

Mulți dintre noi încă se tem că vaccinarea poate declanșa gripa. Este vreun risc?

De care ai nevoie?

Nu doar pentru copii e important să fie la zi cu programul de imunizare. Unele vaccinuri te feresc de boli dacă le faci la vârstă adultă!

Vaccinul antigripal este gratuit pentru anumite categorii de bolnavi, dar nici la preț întreg nu constă mai mult de 40 de lei. Se face anual.

Dacă pentru cei mici vaccinarea este vitală în primele luni de viață și nu te abați de la schemă obligatorie sub nici un chip, când vine vorba de tine sau de ceilalți adulți din familie, lucrurile sunt mai lejere și... facultative. Sigur îți amintești și nu cu plăcere, emoțiile din vremea școlii când ai fi dat orice să te poți strecura din clasă printre colegii tăi câtă vreme îți așteptai rândul la vaccin! Unde mai pui că acum, la maturitate, ai scoate bani din buzunar ca să te înțepi, ce-i drept, cu folos?! Chiar dacă este neplăcut și costisitor, nu spune nu, ci întreabă medicul despre vaccinurile care-ți pot fi utile, ferindu-te de o mulțime de boli!

Când se face vaccinul antigripal?

Până la sfârșitul lui decembrie poți face acest vaccin, dar grăbește-te dacă vrei să ai parte de protecția lui cât mai multe luni de iarnă! Nu de alta, dar gripele deja încep să-și facă de cap.

De la administrarea până când intră în acțiune, trec 2-3 săptămâni, iar protecția împotriva gripei este de aproximativ șase luni, spune specialistul nostru. Cu atât mai important este vaccinul pentru persoanele de peste 65 de ani, femeile însărcinate sau bolnavii cronici (dacă ai afecțiuni cardiovasculare sau diabet, riscurile în cazul gripei sunt mai mari).

Alte variante de imunizare

Dacă vaccinarea antigripală nu-ți surâde, eficiente pentru întărirea imunității sunt și remediile homepoatice sau cele pe bază de plante. Dacă vaccinul te protejează doar de câteva tulpini de virus, curele de imunizare te ajută să te îmbolnăvești mai rar și să treci mai ușor peste orice răceală sau gripă.

Împotriva rubeolei și a varicelei

Dacă nu ai contactat boală și nici vaccinul în adolescență (poți afla dintr-o analiză), e important să-l faci, mai ales dacă ai de gând să rămâi însărcinată. Nouă din zece copii infectați cu rubeolă în primele zece săptămâni de la concepție suferă de malformații sau alte probleme grave, precum anomalii cardiace, surditate sau orbire. De ce să riști?

DTP

Așa se numește pe scurt vaccinarea contra difteriei, tetanosului și tusei convulsive. Cea din urmă este foarte importantă mai ales pentru cuplurile care au de gând să facă un copil, pentru proaspeții părinți, dar și pentru bunici sau alte persoane care petrec mult timp în preajma bebelușilor mai mici de un an. Difteria este o boală infecțioasă a căilor respiratorii transmisă prin tușe, strănut sau contact direct cu o persoană infectată, iar cu tetanos te poți molipsi fie prin mușcătura vreunui animal, fie printr-o rană deschisă, pe piele, după ce intri în contact cu un obiect infestat.

Vaccinul antigripal este fabricat cu virusuri omorâte, deci nu poate declanșa gripa. După vaccinare, pot apărea subfertilitate, ușoare dureri musculare, durere la locul vaccinării și inflamație locală, dar acest lucru nu înseamnă gripă. Vaccinarea antigripală nu oferă protecție împotriva virozelor obișnuite, a guturaiului, declanșate de rinovirusuri.

Dr. Daniela Burlacu, Medic primar medicină internă - Centrul Medical Medsana