Quick Access
Medsana Noutăți

Pișcături fără leacuri populare, vară fără complicații

Cu câțiva ani în urmă, înțepăturile de țânțar erau una dintre cele mai frecvente cauze de disconfort  în timpul lunilor calde ale anului. În ziua de azi, interacțiunile cu meduze sau pișcăturile de ploșnițe, de exemplu, au ajuns aproape la fel de populare. Cum le tratăm corect?

Pe fondul scăderii ariilor verzi din marile orașe și al măsurilor de igienă a spațiilor publice luate de administrațiile locale, confortul din propriile case nu ne mai este tulburat aproape deloc de țânțari în decursul sezonului cald. În ziua de azi ne confruntăm, mai degrabă, cu pericole conexe călătoriilor, precum înțepăturile de meduze sau pișcăturile de ploșnițe. 

Fiind situații în care multă lume se găsește pentru prima dată, primul gând este de a recurge la tratamente populare, cu reputație puternică de calmare a iritațiilor cutanate. Însă, uneori, impactul unei înțepături sau pișcături nu se rezumă doar la schimbarea nuanței sau texturii pielii, ci poate afecta organismul uman mult mai în profunzime, iar unguentele populare să facă mai mult rău decât bine.

„Uneori, suntem tentați să utilizăm leacuri de prin casă (iaurt, albuș de ou etc.) care pot agrava sau complica înțepătura. De aceea, recomand ca, pentru o înțepătură însoțită de inflamație intensă și persistentă, să cerem sfatul medicului sau farmacistului pentru tratament adecvat”¸ explică doamna doctor Ioana Dițu, Medic Specialist Dermato-Venerologie la Clinicile Medsana.

 Abordarea corectă a înțepăturilor de meduză

Cu toții ne dorim o apă a mării cât mai caldă când mergem în vacanță pe litoral, însă creșterea temperaturii mediului marin vine la pachet, de multe ori, cu proliferarea meduzelor. De fapt, cercetările asupra faunei marine de pe întreg globul – prin inițiative precum PERSEUS Jellyfish Spotting Campaign (Campania PERSEUS de Semnalare a Meduzelor) – au scos la iveală că mările cele mai problematice din acest punct de vedere sunt Marea Mediterană și Marea Neagră, urmate de zona coastei Queensland a Australiei și de mările Egee și Ionică, pe locul al treilea.

„Înțepăturile de meduză sunt, de obicei, însoțite de inflamație mai puternică la nivelul pielii și, uneori, chiar de simptome generale. În cazul în care rămân netratate sau sunt tratate necorespunzător, acestea se pot suprainfecta, pot forma vezicule și bule pe suprafața pielii, pot deveni dureroase și însoțite de simptome generale (greață, vărsături, dureri abdominale, crampe musculare)”, avertizează specialistul în dermato-venerologie Medsana, dr. Ioana Dițu.

Din fericire, farmaciile din zonele turistice și punctele de prim-ajutor de pe plaje dețin produse adecvate pentru tratarea zonei afectate de micile animale marine, pentru a preveni complicațiile. În orice caz, recomandarea pentru pacienții a căror reacții la înțepătura de meduză nu se ameliorează în câteva ore este de a se prezenta la cea mai apropiată unitate medicală pentru o evaluare în amănunt a situației.

Iar verificarea aplicațiilor mobile care indică afluxul de meduze din mare ar trebui să devină un obicei la fel de frecvent în vacanță precum ceea ce mulți dintre noi facem deja: verificarea prognozei meteorologice, a indicelui UV, a nivelului de poluare a aerului dintr-o anumită zonă sau a cantității de polen din atmosferă atunci când ne confruntăm cu alergiile.

 Prevenirea infestării cu ploșnițe ar trebui să fie o preocupare în călătorii

La mare „modă” vara sunt și ploșnițele care, deși se înmulțesc pe tot parcursul anului, în perioada caldă, când numărul călătoriilor crește, cresc și șansele să le aducem cu noi acasă. Primul pas pentru a preveni această situație este inspectarea așternuturilor și a saltelelor de pat din spațiul de cazare. Al doilea, la întoarcerea din călătorie: inspectarea bagajelor. 

„În cazul înțepăturilor de ploșnițe, tabloul clinic este, de obicei, tipic: dimineața, pe suprafața corpului apar puncte roșii, de obicei dispuse liniar, inflamate și care produc mâncărime. Tratamentul presupune, în primul rând, identificarea și eradicarea infestării, antiinflamatoare locale și antihistaminice”, recomandă dr. Ioana Dițu.

Din fericire, însă, înțepăturile de insectă sunt, de cele mai multe ori, inofensive pe termen lung, iar efectele produse pe piele se remit în câteva zile, fără complicații, atunci când sunt luate cele trei măsuri de bază pentru aceste cazuri:

▪️ Răcirea zonei,

▪️ Igiena adecvată a zonei,

▪️ Aplicarea unui antiinflamator local.

Totuși: „Complicațiile cele mai frecvente ale înțepăturilor de țânțar sunt: suprainfectarea – mai ales dacă sunt intens scărpinate, reacția alergică și vindecarea cu cicatrice”, ne pune în gardă doamna doctor dermatolog Ioana Dițu.

Să reținem: un călător echipat cu informații corecte și sfaturi utile se poate bucura cu mai multă relaxare de experiențele din vacanțe!