Ai grijă de sănătatea ta și a familiei tale - informează-te!
Ce este guturaiul?
Răceala comună (guturaiul) este un sindrom produs de mai multe virusuri: rhinovirusuri, coronarovirusuri, virusuri parainfluenza, enterovirusuri, adenovirusuri, virusuri coxsackie. Chiar dacă gripa și răceala comună (guturai) au simptome similare, în ceea ce privește răceala comună, semnele locale respiratorii sunt dominante și nu cele generale de intoxicație. Boala durează 3-5 zile. Receptivitatea la guturai este favorizată de frig (vasoconstricția de la nivelul mucoasei respiratorii determină scăderea rezistenței locale explicând frecvența mai mare a bolii în sezonul friguros), factorul alergic (producerea de histamine în mucoasa nazală inflamată), factorii iritativi ai mucoasei nazale, fumat, praf (determinând afectarea mucusului protector).
Se aplică măsuri de prevenire de rutină: folosirea batistelor de hârtie (cu aruncarea lor în cutii închise), spălarea mâinilor, întărirea rezistenței organismului (alimentație sănătoasă), evitarea expunerii la frig, evitarea aglomerației, evitarea contactului cu persoane bolnave, aerisirea încăperilor (cu menținerea unei temperaturi optime de 22-23C și a unei atmosfere ușor umede).
Gripă sau răceală?
Spre deosebire de răceala comună (guturaiul), gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecția cu virusuri gripale care afectează căile respiratorii superioare și/sau inferioare și este frecvent acompaniată de semne și simptome sistemice, cum sunt febra, cefaleea (durerile de cap), mialgia (durerile musculare) și astenia (oboseală accentuată).
Care este cel mai bun mod de a preveni gripa?
Cel mai bun mod de a preveni gripa este vaccinarea anuală cu vaccin antigripal.
Există o alternativă la vaccinare în prevenirea gripei?
Vaccinarea este principalul mijloc de prevenire a gripei și a complicațiilor sale. Iată câteva măsuri suplimentare care ar putea ajuta la prevenirea răspândirii unor boli respiratorii, cum ar fi gripă:
- Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel atunci când tușiți sau strănutați și apoi aruncați șervețelul după utilizare.
- Spălați-vă mâinile des cu apă și săpun, în special după ce tușiți sau strănutați. Dacă nu sunteți în apropierea apei, folosiți un agent de curățare pe bază de alcool.
- Evitați contactul cu oamenii bolnavi, dar și spațiile aglomerate unde riscul de îmbolnăvire crește.
- Dacă aveți gripă, stați acasă cel puțin 24 de ore după ce episodul de febră s-a încheiat.
- Dacă sunteți bolnav, evitați contactul cu alte persoane, pentru a nu-i infecta.
- Încercați să nu atingeți cu mâna ochii, nasul sau gura. Microbii se răspândesc frecvent în acest fel.
Ce ar trebui să fac dacă m-am îmbolnăvit de gripă?
Prezentați-vă la medic imediat ce observați prezența simptomelor de mai sus. Pe parcursul episodului gripal se recomandă izolare la domiciliu, odihnă și multe lichide pentru a preveni deshidratarea. TRATAMENTUL SPECIFIC ANTI-GRIPAL SE ADMINISTREAZĂ LA RECOMANDAREA MEDICULUI ȘI ÎN URMĂ EXAMENULUI MEDICAL EFECTUAT DE MEDICUL SPECIALIST. NU SE RECOMANDĂ AUTOMEDICAȚIA!
Niciodată nu administrați aspirină la copii sau adolescenți care au simptome asemănătoare gripei, în special febră.
Când este o persoană cu gripă contagioasă?
Perioada în care o persoană infectată este contagioasă începe cu una-două zile înainte de debutul simptomelor și se încheie la patru la cinci zile după debut.
Dacă am făcut gripă o dată anul acesta, se poate să mă îmbolnăvesc din nou?
Da. Virusurile gripale se schimbă frecvent (suferă mutații antigenice) și infecția cu o tulpină nu oferă protecție împotriva tuturor tulpinilor.
Există recomandări pentru prevenirea focarelor de gripă în instituții?
Factorul cel mai important în prevenirea focarelor este vaccinarea anuală a tuturor celor care lucrează cu publicul, în spații aglomerate și a celor care lucrează în birouri tip open space și au instalații de ventilație comune. De asemenea, personalul aflat în categoria „cu risc crescut” respectiv: persoanele cu afecțiuni cronice (cardiovasculare, metabolice, renale etc) sau cele cu afecțiuni/tratamente imunosupresive, membrii de familie sau apropiații persoanelor care prin natura meseriei intră în contact cu posibilii bolnavi de gripă (cadre medicale, personal vamal etc) au recomandare de vaccinare.
Pentru prevenirea focarelor de gripă în instituții este importantă asigurarea igienizării corespunzătoare a spațiilor, a sistemelor de ventilație, a mobilierului și aparaturii de uz comun (telefon fix, calculator etc), igienizarea frecventă a spațiilor de luat masa, zonele de activitate comună care presupun aglomerație de personal, instalarea de dispozitive cu substanțe dezinfectante cu acțiune virucidă și bactericidă pentru uzul personalului, atenționarea și mediatizarea în rândul personalului a măsurilor de prevenire împotriva îmbolnăvirii cu gripă și conștientizarea angajaților cu privire la importanța prezentării la medic la apariția primelor semne de boală pentru evitarea apariției epidemiilor.
Cine ar trebui să se vaccineze?
- persoanele în vârstă sau cu handicap, cele instituționalizate, adulții și copiii cu afecțiuni cronice (cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale, hemoglobinopatii și cu imunosupresie)
- persoanele cu vârste peste 65 de ani, copiii și adolescenții (între 6 luni și 18 ani) cărora li se administrează medicație pe termen lung cu aspirină și care sunt astfel expuși riscului de a dezvoltă sindrom Reye în urmă unei infecții gripale
- persoane, care prin natura ocupației, pot transmite gripa celor din categoria cu risc crescut, respectiv medicii, cadrele sanitare medii, personalul auxiliar din spitale și unitățile sanitare ambulatorii (cu prioritate a celor din maternități, secțiile de terapie intensivă, stații de salvare)
- persoane care prin natura profesiei sunt în contact cu un număr important de persoane sau care lucrează în spații aglomerate
- salariații instituțiilor de ocrotire a copiilor și bătrânilor și cei ai unităților de bolnavi cronici, membrii familiilor (inclusiv copiii) care includ persoane în categoria cu risc crescut de complicații ale gripei.
Cine nu ar trebui să se vaccineze?
În general, vaccinul antigripal injectabil poate fi administrat la marea majoritate a populației, cu excepția copiilor mai mici de vârstă de 6 luni, persoanelor cu un istoric de reacții alergice severe la ouă sau la o doză anterioară de vaccin gripal.
Cele mai multe branduri de vaccin gripal sunt ambalate în flacoane sau seringi care conțin cauciuc natural sau latex. Oamenii cu o alergie severă la latex, în general, nu ar trebui să se vaccineze cu vaccinuri ambalate în aceste fiole sau seringi.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați - 021/9607 sau programari@medsana.ro.