* Interpretarea serviciului are natură pur medicală și analizează parametrii obținuți în urma investigației. Interpretarea rezultatului obținut în context clinic se face numai în urma unui consult ce va fi achitat separat.
Electroliții îndeplinesc numeroase funcții, printre care cele mai importante: sunt responsabili de reglarea funcțiilor nervoase și musculare, asigură hidratarea organismului, echilibrează aciditatea și presiunea sângelui și ajută la refacerea țesuturilor deteriorate.
Mușchii și neuronii sunt uneori numiți „țesuturile electrice” ale corpului. Ei se bazează pe mișcarea electroliților prin lichidul din interiorul, din afara sau dintre celule.
Electroliții din corpul uman includ:
- sodiu
- potasiu
- calciu
- bicarbonat
- magneziu
- clorură
- fosfat
De exemplu, un mușchi are nevoie de calciu, sodiu și potasiu pentru a se contracta. Atunci când există un deficit de electroliți, se poate ajunge fie la slăbiciune musculară, fie la contracție excesivă.
Dezechilibrul electroliților
Nivelurile de electroliți din sânge pot deveni prea ridicate sau prea scăzute, ceea ce duce la un dezechilibru. Nivelurile de electroliți se pot modifica în raport cu nivelurile de apă din organism, precum și cu alți factori.
Electroliții importanți, inclusiv sodiul și potasiul, se pierd în transpirație în timpul exercițiilor fizice. O pierdere rapidă de lichide, cum ar fi diareea sau vărsăturile, pot afecta, de asemenea, concentrația de electroliți. În aceste tipuri de situații, trebuie restabilit echilibrul de electroliți din organism.