Quick Access
Medsana Noutăți

Ziua mondială a hepatitei

Hepatita este termenul medical folosit pentru a descrie inflamația ficatului. Ficatul este un organ extrem de important, cu rol în procesele metabolice, filtrarea sângelui și susținerea sistemului imunitar pentru a lupta cu infecțiile. Există multipli factori care pot conduce la apariția hepatitei: irusuri (hepatita virală), folosirea abuzivă și incorectă a anumitor medicamente precum analgezicele și antibioticele, droguri, alcool, anumite plante și substanțe otrăvitoare sau chiar unele boli genetice sau afecțiuni ale sistemului imunitar (boli autoimune în care organismul dezvoltă anticorpi care atacă celulele ficatului cauzând un proces inflamator care declanșează hepatita). 

Cele mai frecvente forme de hepatită sunt cele virale. La nivel mondial, se estimează că 350 de milioane de oameni au o formă de hepatită virală. La fiecare 30 de secunde cineva moare din cauza unei boli legate de hepatita virală. Cu toate acestea, în prezent, există disponibilitate pentru servicii de prevenție, testare și tratament astfel încât orice deces legat de hepatită să poată fi prevenit. Cele mai multe cazuri de hepatită sunt cele cauzare de virusurile B și C, acestea reprezintă o problemă de sănătate la nivel mondial. 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei,  domnul Dr. Paul Dragomir, Medic Primar Gasrtroenterologie și Medic Specialist Medicină Internă la centrul medical Medsana, ne prezintă cele mai importante informații despre infecțiile cu virusurile hepatice B și C.

INFECȚIA VHB

Virusul hepatitic B (VHB) este un virus ADN din familia hepadnaviridae. Se transmite pe cale parenterală, prin contact sexual sau perinatal (de la mamă la copil, în timpul nașterii). Se estimează ca  infecția VHB afectează 14 milioane de persoane în Europa. În 2019, a afectat 296 milioane de persoane la nivel global, cu 1,5 milioane de infectări anual.

Marea majoritate a celor infectați cu VHB nu dezvoltă simptome, diagnosticarea infecției fiind realizată în cursul unor investigații de rutină, care testează și prezența AgHBs în sânge.

Infecția VHB în copilărie se cronicizează în aproximativ 95% din cazuri, în timp ce dezvoltarea ei la adult conduce la hepatită cronică în 5% din cazuri. Atunci când apar simptome, pe primul plan este astenia fizică. Se poate asocia cu infecția cu virus hepatitic D (coinfecție sau suprainfecție).

Diagnosticul și stadiul infecției se stabilesc pe baza determinării markerilor virali: AgHBs, AgHBe, Ac antiHBs, Ac antiHBe, Ac antiHBc IgM și Ac antiHBc totali. Se testează și  eventuala asociere cu VHD prin determinarea AgVHD.

Odată stabilită prezența infecției VHB, se efectuează viremia (determinarea “cantității” de virus din sânge), scorul Fibromax (care arată gradul de afectare hepatică și care este o analiză sangvină) și o evaluare FibroScan (elastografia hepatică; ne arată gradul de fibroză de la nivelul ficatului).

În funcție de rezultate se inițiază tratamentul sau se include pacientul într-un program de urmărire a tuturor acestor parametri, de regulă anual. Complicațiile hepatitei cronice VHB sunt ciroza hepatică și carcinomul hepatocelular. Există vaccin împotriva VHB, cu eficacitate  de 98 – 100%. Pacienții cu infecție VHB sunt luați în evidență de către medicii gastroenterologi sau infecționiști.                           

INFECȚIA VHC

Virusul hepatitic C (VHC) este un virus ARN din familia flaviviridae. Se transmite pe cale parenterală. Se estimează că infecția VHC afectează 58 de milioane de persoane, la nivel global.

Infecția acută VHC este, în marea majoritate a cazurilor, asimptomatică. 55 – 85% dintre aceste persoane dezvoltă infecție VHC cronică.  Diagnosticarea infecției VHC se realizează în cursul unor investigații de rutină, prin determinarea prezenței anticorpilor anti-VHC. (Ac anti-VHC). Principalul simptom este, ca și în cazul infecției VHB, astenia fizică.

Odată stabilită prezența Ac anti-VHC, se efectuează viremia VH, scorul  Fibromax și explorarea FibroScan (elastografia hepatică). Dacă se întrunesc criteriile, se inițiază tratamentul. Există și posibilitatea urmăririi periodice a acestor parametri, dacă la momentul inițial nu se hotărăște începerea tratamentului.

Medicul gastroenterolog sau infecționist  va stabili ce cale trebuie urmată cu fiecare pacient în parte. Complicațiile hepatitei cronice VHC sunt ciroza hepatică și carcinomul hepatocelular.

Nu există vaccin împotriva VHC, dar medicamentele folosite în tratamentul hepatitei cronice VHC au o rată de vindecare de peste 95%.