E vară, e cald și parcă ne-am dori o ieșire din orașul înfierbântat peste măsură. Numeroase avertismente referitoare la riscurile expunerii la soare curg însă din toate direcțiile. Ce e de făcut? Care este adevărul?
Există dovezi incontestabile care arată că expunerea intensă la soare crește riscul cancerului de piele, produce îmbătrânirea prematură a pielii și cataractă. Sunt însă necesare câteva nuanțe:
- dintre cele mai frecvente 3 forme de cancer ale pielii, două - carcinomul bazocelular și carcinomul spinocelular - sunt legate de expunerea cumulativă la soare; de aceea, acestea sunt mai frecvente la persoanele care petrec timp mult în aer liber și frecvența lor crește cu vârsta;
- cea de-a treia formă și cea mai de temut - melanomul malign - pare a se corela mai mult cu expunerea brutală la soare, soldată cu arsură solară; de aceea, este mai frecvent la tineri și la persoanele care au activități de interior pentru că aceștia au un risc mai mare de a face arsură solară în scurta perioadă de concediu petrecută la mare sau la munte.
Melanomul este un cancer foarte agresiv, pentru care, în stadiile avansate, practic nu există tratamente eficace. De aceea se insistă pe depistarea și extirparea lui precoce, care poate face ca șansă de succes a intervenției chirurgicale singure să treacă de 90-95%.
Depistarea timpurie este posibilă prin simplă autoexaminare a pielii și prin examinări dermatologice periodice - care pot identifica leziunile suspecte sau cu potențial malign.
Pentru a reduce riscul cancerului de piele și al fotoîmbătrânirii cutanate trebuie să limităm expunerea la soare, iar atunci când expunerea este inevitabilă, să folosim creme fotoprotectoare.
Cum să alegem cea mai potrivită cremă de protecție?
- Foarte mulți se uită doar la factorul de protecție solară (SPF) și aleg crema în așa fel încât SPF-ul să fie cât mai mare. SPF-ul este important, dar e bine de știut că protecția pe care o oferă nu crește proporțional cu cifra pe care o indică (de ex: SPF 50 nu oferă dublul protecției unui SPF 25). În principiu, orice produs cu SPF de minimum 30 este suficient (filtrează aprox 95% din ultravioletele-B, cele care sunt responsabile de înroșirea pielii).
- La fel de important că SPF-ul, este gradul de filtrare al ultravioletelor-A (UV-A). UV-A sunt cele care penetrează mai adânc în piele și au efectul cancerigen cel mai important. Este preferabil să avem o cremă fotoprotectoare cu filtrare UV-A decât una cu un SFP uriaș, dar care nu filtrează sau filtrează foarte puțin UV-A.
- Pentru copii există preparate speciale, care au un risc mai mic de a produce alergii și care sunt mai bine tolerate de pielea celor mici. Pentru cei peste 10 ani, se pot folosi aceleași produse ca la adulți.
Este nevoie să stăm ascunși de soare în perioada de vara?
Nu. Să nu uităm că pentru a limita actuala epidemie de obezitate și diabet, activitățile sportive și recreative în aer liber sunt foarte importante. E bine să nu renunțăm la ele, ci doar să ne luăm unele măsuri de precauție pentru a evita arsura solară. Practic, răspunsul la întrebarea „Este soarele un prieten sau un dușman?” poate fi regăsit în atitudinea noastră față de el.
La urma urmei, și în cazul soarelui, nu expunerea obișnuită, ci abuzul este aducător de neplăceri.