Temperaturile scăzute determină apariția unor complicații în cazul persoanelor cu o circulație proastă a sângelui sau care suferă deja de afecțiuni cronice.
În general, copii, vârstnicii și adulții bolnavi sunt cei mai afectați de schimbările de temperatură din sezonul rece. Simptomele diferă însă de la o persoană la alta, în funcție de istoricul medical, dar și de capacitatea organismului de-a face față bolilor de sezon.
AFECȚIUNI CARDIACE
Atunci când corpul nostru este expus la frig, vasele mici de sânge se contractă, cu scopul de-a ajuta organismul să păstreze cât mai multă căldură. Însă acest lucru duce la diminuarea fluxului sanguin către extremitățile corpului, dar și către inimă. În acest fel se agravează starea celor care suferă de boli cardiace precum angină pectorală, insuficiență cardiacă și infarct miocardic.
Programează-te la o consultație la Cardiologie.
BRONȘITĂ CRONICĂ
Persoanele care suferă de bronșită cronică sau de astm bronșic se pot simți mai rău atunci când organismul face față temperaturilor scăzute. Strangularea vaselor de sânge duce la scăderea puterii de apărare a mucoasei respiratorii împotriva virusurilor. Pe de altă parte, vremea rece îngreunează respirația, întrucât bronhiile pulmonare se contractă la frig.
Programează-te la o consultație la Pneumoftiziologie.
REUMATISMUL
Circulația deficitară a sângelui la nivelul picioarelor intensifică și durerile articulare, mai ales în cazul persoanelor cu reumatism. Problemele sunt mai grave atunci când persoana suferă și de ateroscreloză (îngroșarea vaselor de sânge din cauza unor depuneri de colesterol, calciu și bacterii).
Programează-te la o consultație la Reumatologie.
CUPEROZA
Trecerile bruște de la temperaturile scăuzte de afară la cele ridicate din casă sau din mijloacele de transport pot duce la „ruperea” vaselor de sânge mici de la nivelul feței. În acest fel apare cuperoza, o afecțiune dermatologică ce se manifestă prin înrosirea puternică a pielii din zona obrajilor.
Programează-te la o consultație la Dermatologie.
SINDROMUL RAYNAUD
Persoanele tinere care au probleme cu circulația sângelui la nivelul membrelor se pot confruntă cu sindromul Raynaud. Acesta se manifestă prin albirea degetelor, a nasului și a obrajilor și, ulterior, prin înrosirea accentuată a extremităților. De asemenea, degetele pot deveni reci, amorțite și sensibile, pielea capătă un aspect lucios, iar simțul tactil își pierde din acuitate. Crizele pot apărea de mai multe ori pe zi și pot dura de la câteva ore pe zi și pot dura de la câteva minute până la câteva ore.
Programează-te la o consultație la Medicină Generală.
SFATUL SPECIALISTULUI
Dr. Rodica Niculae,
Medic Primar Medicină de Familie - Centrul Medical Medsana