Quick Access
Medsana Prevenție

Laserul în tratarea bolii parodontale: avantaje față de intervențiile clasice

Boala parodontală nu se vindecă niciodată, însă manifestările sale și riscurile cu care vine pot fi reduse la minimum cu ajutorul tratamentului de ultimă generație cu laser. Desigur, tratamentul trebuie conjugat cu un stil de viață care respectă recomandările medicilor pentru pacienții cu această afecțiune.

 

Deși persoanele care au în familie pacienți cu parodontoză se confruntă cu un risc de șase ori mai mare de dezvoltare a bolii decât populația generală, studiile au demonstrat că principala cauză a manifestării și evoluției accelerate a bolii este igiena orală precară, mai ales în cazul persoanelor cu un consum ridicat de sucroză (zaharoza sau zahărul alb – extras din sfeclă de zahăr sau trestie de zahăr, ca atare sau adăugat în alimente). Așadar, nu genetica are cuvântul principal de spus în răspândirea acestei afecțiuni.

Astfel, în prezent, parodontoza este pe locul al șaselea în topul bolilor cu cea mai mare prevalență la nivel global! Și, atenție: nu se vindecă niciodată, poate fi doar ținută sub control, iar efectele sale minimizate pe cât posibil, pentru a preveni pierderea dinților.

Nu exisă o procedură care să asigure o vindecare completă a bolii parodontale. Nu poți să spui despre un pacient că a fost bolnav de parodontopatie, iar acum nu este și nu va mai fi niciodată. Este o afecțiune cronică care se poate acutiza de mai multe ori, în funcție de igiena pacientului și de mai mulți factori favorizanți”¸ subliniază doamna Dr. Dana Timofte, Medic Specialist Stomatologie Generală la Clinica Medsana Cotroceni.

Din fericire, procedurile de tratament sunt continuu îmbunătățite grație progresului tehnologic, devenind disponibile publicului larg în cabinetele stomatologice. Clinicile Medsana oferă o serie de servicii medicale cu laser, între acestea fiind incluse și procedurile din cadrul tratamentului parodontozei:

·       Decontaminarea orală – o procedură de profilaxie a parodontopatiei.

·       Dezinfecția pungilor parodontale – se face în cadrul tratamentului efectiv al parodontopatiei.

Tratamentul cu laser este, practic, un tratament adjuvant. În timpul acestuia facem și alte proceduri, pe care le desfășuram oricum: detartraj subgingival, netezire a rădăcinii, îndepărtare a țesutului patologic” – Dr. Dana Timofte.

CÂT DUREAZĂ PROCEDURILE CU LASER

Decontaminarea orală durează câteva minute în plus față de igienizarea propriu-zisă, adică față de detartraj și periaj, iar partea de tratament depinde, ca durată, de câți dinți sunt incluși în procedura respectivă. Ideea este că folosirea laserului nu influențează în mod semnificativ durata tratamentului”, explică specialistul în stomatologie Medsana.

Cu ajutorul laserului se poate interveni foarte personalizat, efectuându-se tratamentul în funcție de nevoile pacientului, dar și de ceea ce acesta agreează cu medicul specialist, fiind vorba despre un cost suplimentar implicat de folosirea laserului. Astfel, poate fi izolat și tratat un singur dinte, un grup de dinți, o hemiarcadă (o jumătate dintr-o arcadă) sau o arcadă întreagă.

AVANTAJELE TRATAMENTULUI CU LASER ÎN PARODONTOZĂ

·       Este mult mai eficient decât tratamentul clasic. „Laserul are o capacitate de biostimulare și o putere dezinfectantă foarte mari. Boala parodontală este o boală infecțioasă, iar un agent antimicrobian puternic este esențial în tratarea sa. De asemenea, laserul stimulează răspunsul imun al organismului, iar în parodontopatie există mereu o luptă între agresiunea microbiană și răspunsul organismului”, spune medicul stomatolog.

·       Durerea nu mai apare după procedură. În general, procedurile de tratare a acestei boli erau percepute ca fiind dureroase, mai ales în cazul dezinfecției pungilor parodontale. Aplicarea laserului a schimbat complet această percepție, crescând considerabil gradul de confort al pacientului în timpul tratamentului și ulterior.

·       Recuperarea după procedură este rapidă și datorită faptului că sângerarea în timpul efectuării tratamentului este mult diminuată.

·       Rezultatul obținut este unul de durată mai îndelungată. Deși nici acest tip de tratament de tehnologie avansată nu poate vindeca boala parodontală, intervenția cu laser face ca episoadele de acutizare a bolii să fie mult mai rare, iar intervențiile să fie necesare cu o frecvență mult mai scăzută.

STADIILE BOLII PARODONTALE ÎN CARE POATE FI FOLOSIT LASERUL

Orice pacient cu boală parodontală va observa beneficii în urma trecerii printr-un tratament cu laser. Bineînțeles, impactul benefic al acestuia va fi în funcție de stadiul bolii: tratamentul laser s-a dovedit cel mai eficient în scop profilactic și în fazele incipiente, când pungile parodontale sunt de până la 3-4 milimetri.

Cu cât aceste pungi de tratat se extind, cu atât și riscul de recidivă a infecției este mai mare, însă laserul minimizează mult acest risc față de tratamentul clasic.

Când pacientul vine la detartraj, se face o măsurare a pungilor parodontale, se verifică simptomatologia clinică și, în funcție de cum arată pacientul, se decide dacă are nevoie de  nouă intervenție sau nu. Însă, în principiu, intervenția este necesară mult mai târziu decât atunci când tratamentul se face fără intervenția laser”, explică doamna Dr. Dana Timofte, Medic Specialist Stomatologie Generală.

CÂT DE RECEPTIVI SUNT PACIENȚII LA TRATAMENTUL CU LASER

Din experiența de cabinet a doamnei doctor, pacienții conștiincioși, care merg la control și la detartraj periodic, au fost foarte receptivi la noul tip de tratament și au văzut diferența imediat după intervenție, prin reducerea simptomatologiei clinice: „au spus că au sângerat mult mai puțin, că se simte parodonțiul altfel. Însă diferența principală este cea pe termen lung pentru că laserul acționează mult mai bine pe factorul microbian” – Dr. Dana Timofte.

Din fericire, tratamentul nu are contraindicații, nu există recomandări speciale de comportament sau stil de viață după acest tip de intervenție, iar dinții nu sunt mai sensibili sau mai vulnerabili.

Recomandările post-intervenție sunt aceleași ca în cazul tratamentului clasic al bolii parodontale: 

·       O igienă orală foarte bună, cu toate mijloacele disponibile publicului larg: periajul corect al dinților, folosirea dușului bucal, folosirea aței dentare.

·       Un consum cât mai redus de dulciuri, în special dulciuri rafinate, lipicioase, care rămân pe dinți și care formează placa bacteriană.

·       Evitarea fumatului, acesta fiind un factor favorizant pentru boala parodontală. Fumatul produce constricția vaselor de sânge periferice, afectând apărarea organismului în zonele pe care acestea le irigă. 

·       Gestionarea stresului, acesta fiind, de asemenea, un factor favorizant pentru slăbirea sistemului imunitar și apariția bolii parodontale.

·       Un stil de viață activ: conform câtorva studii desfășurate în ultimii ani, activitatea fizică susținută, efectuată în mod regulat, are efecte benefice în gestionarea bolii parodontale, încetinindu-i evoluția.

Vorbește cu medicul tău stomatolog despre intervențiile cu laser chiar dacă nu ai diagnostic de boală parodontală. Prevenția este cea mai bună politică și în sănătatea orală!