Departe de a fi doar o afecțiune dermatologică tipică adolescenței, acneea a luat o amploare deosebită ca incidență în rândurile adulților pe parcursul ultimilor 10 ani pe fond de stres, dezechilibre hormonale și alimentație ultra-procesată. Medicul dermatolog Medsana lămurește câteva mituri vizavi de acnee pentru a putea fi gestionată mai eficient de către pacienți.
Un studiu dat publicității de specialiști ai Departamentului de Dermatologie din cadrul Spitalului Universitar din Nantes, Franța, a notat că, la nivel mondial, 640 milioane de persoane se confruntă cu acnee, iar incidența în rândul adulților este în creștere din cauza unor factori extrem de prezenți în viața de zi cu zi: starea cronică de stres, dezechilibrele hormonale și alimentația – iar acești factori se și potențează unul pe celălalt, rezultând cercul vicios al stării perpetue de inflamație în organism.
Având în vedere că femeile sunt mai predispuse atât la stres, cât și la schimbări hormonale din cauza ciclului menstrual, a nașterilor, perioadei de alăptare, a menopauzei și a diverselor tratamente medicamentoase, incidența acneei în rândul acestora este mult mai ridicată decât în cazul bărbaților.
Concret, același studiu publicat în Franța a stabilit că, la nivel global, rata de creștere a incidenței acestei afecțiuni dermatologice a fost de 10% în rândul femeilor în perioada 2012-2022.
CONVINGERI CARE ÎMPIEDICĂ ÎNGRIJIREA CORESPUNZĂTOARE A PIELII ACNEICE
Doamna doctor Ioana Ditu, Medic Specialist Dermato-Venerologie la Clinica Medsana Cotroceni, spune că cele mai frecvente mituri despre îngrijirea pielii cu care pacienții îi trec pragul cabinetului sunt legate de percepția și gestionarea acneei, transformând tratarea acestei afecțiuni într-un proces mai anevoios decât este cazul.
Cele mai populare mituri despre acnee:
· MIT: acneea se vindecă dacă ne expunem la soare. Realitate: „Soarele are, într-adevăr, efectul de a scădea inflamația și de a vindeca leziunile produse de acnee, însă, după o expunere mai intensă la soare, urmează un fler de acnee, adică o activare, iar petele post-acneice devin mai intense și mai greu de tratat”, explică medicul dermatolog.
· MIT: începerea vieții sexuale duce la vindecarea acneei, în cazul adolescenților. Realitate: nu doar cocteilul hormonal aferent adolescenței înaintea începerii vieții sexuale este responsabil pentru instalarea și evoluția acestei afecțiuni dermatologice, ci moștenirea genetică joacă un rol extrem de important, alături de factori familiali, sociali și de mediu – după cum a demonstrat o cercetare derulată în 2020 vizavi de factorii favorizanți ai acneei.
· MIT: acneea este o boală produsă de igiena neadecvată. Realitate: pentru apariția și evoluția acneei sunt responsabili o mulțime factori, a căror impact cântărește incomparabil mai mult decât faptul că pacientul nu se spală pe față într-un ritm și un mod corespunzător sau că își atinge pielea feței cu mâinile murdare.
· MIT: acneea este rezultatul alimentației dezechilibrate și ultra-procesate. Realitate: „La pacienții cu acnee există o oarecare corelație între o alimentație cu un indice caloric și glicemic crescut – cum sunt alimentele de tip fast-food, dulciurile sau lactatele – care pot agrava episoadele de acnee. În această situație, ele ar trebui evitate”, recomandă medicul dermatolog Ioana Ditu.
Totuși, specialistul subliniază că acneea nu este provocată de ceea ce mâncăm, dar, odată instalată, poate fi întreținută de alimente care favorizează inflamația în organism, precum cele menționate anterior.
Din fericire, mitul că „acneea este contagioasă” a devenit aproape inexistent în conștiința colectivă. În ziua de astăzi se știe la scară largă că multitudinea de factori interni și externi, proprii fiecărei persoane, poartă responsabilitatea pentru instalarea acestei afecțiuni.
Nu orice coș este un semn de acnee, însă, atunci când coșul nu își finalizează ciclul de evoluție prin vindecare, ba, din contră, apar tot mai multe astfel de probleme ale pielii – indiferent că sunt „puncte albe”, „puncte negre”, pustule, papule – o vizită la medicul dermatolog este absolut obligatorie pentru stabilirea unui diagnostic corect și prescrierea tratamentului adecvat.