Quick Access
Medsana Prevenție

Cu atenție, vacanța de vară nu devine sinonimă cu „infecție urinară”

Schimbările de stil de viață din timpul sezonului cald sunt favorizante pentru instalarea infecțiilor urinare. Specialistul urolog Medsana semnalează cele mai frecvente situații cu potențial de risc și face recomandări pentru a preveni îmbolnăvirea. 
 
Despre infecția urinară nu se vorbește în familie, între prieteni sau în spațiul public nici pe departe la fel de mult ca despre alte probleme de sănătate. Cu toate acestea, este o afecțiune extrem de răspândită, cu 404,6 milioane de cazuri înregistrate la nivel global în 2019. Iar statistica amintită include numai cazurile diagnosticate, însă există și un procent dintre pacienți care consideră că o infecție urinară poate trece de la sine, astfel încât nu caută ajutor de specialitate și nu devin parte a evidențelor statistice. 

În realitate, extrem de puține situații de infectare a uretrei se pot rezolva astfel, majoritatea necesitând tratament cu antibiotic administrat timp de 3-5 zile, în conjuncție cu măsuri de stil de viață care să susțină însănătoșirea și să prevină reinfectarea. În legătură cu aceasta, un studiu a stabilit că persoanele care au trecut printr-o infecție de tract urinar în ultimul an se confruntă cu un risc crescut de reinfectare. 
 
Să „tratăm” vara cu atenție, nu cu medicamente! 
Din păcate, vara – anotimpul sinonim cu vacanța – are un mare potențial să devină sinonim și cu această afecțiune recunoscută pentru starea profundă de disconfort de care este însoțită. Pe fondul creșterii temperaturilor, a modificărilor de stil de viață din sezonul cald și chiar a voiajelor de recreere, vara este un teren mult prea propice pentru apariția infecțiilor urinare. 

Împreună cu domnul dr. Bogdan Buzescu, Medic Specialist Urologie la Clinicile Medsana, am schițat o listă a celor mai frecvente situații care favorizează instalarea acestei afecțiuni, împreună cu recomandări de comportamente de prevenție: 

  • Deshidratarea: în cazul consumului insuficient de apă, urina devine mai concentrată, ceea ce poate irita vezica urinară și poate favoriza proliferarea bacteriilor.
  • Înotul în piscine sau lacuri contaminate: bacteriile din apă pot pătrunde în tractul urinar, mai ales dacă se petrece un timp mai îndelungat în costumul de baie umed.
  • Transpirația excesivă poate duce la deshidratare și, implicit, la o frecvență redusă a urinării. Urinarea mai rară permite bacteriilor să se acumuleze în vezica urinară, favorizând infectarea.
  • Igiena personală inadecvată: riscul de infecție crește dacă lipsește dușul după activități fizice sau înot sau nu este schimbat costumul de baie umed.
  • Relațiile sexuale pot introduce bacterii în tractul urinar. În timpul verii, cuplurile pot fi mai active sexual, astfel crescând și riscul de infecții urinare.
  • Modificări ale dietei: consumul crescut de alimente și băuturi cu conținut ridicat de zahăr sau aciditate poate contribui la crearea unui mediu favorabil pentru bacterii.
  • Utilizarea toaletei publice. Dat fiind că, în timpul verii, se călătorește mai mult decât în alte anotimpuri, se intensifică și folosirea toaletelor publice, iar acestea pot fi o sursă de bacterii. 

„Pentru a preveni infecțiile urinare în timpul verii, este important să ne hidratăm corespunzător, să menținem o igienă personală adecvată, să urinăm frecvent și să evităm să petrecem timp îndelungat în haine ude”, recomandă specialistul Medsana în urologie, dr. Bogdan Buzescu. 

Iar dacă cineva se mai întreabă „Și bărbații pot contracta infecții urinare?”, răspunsul este, fără îndoială, afirmativ, deși riscul este foarte scăzut în cazul bărbaților cu vârste până în 50 de ani, se estimează că, de-a lungul vieții, aproximativ 13% dintre membrii sexului masculin se confruntă cu o infecție urinară.