Quick Access
Medsana Prevenție

Albirea dentară cu laser: află dacă ți se potrivește și alege-o în cunoștință de cauză

După albirea dentară cu lampa – în cabinetul stomatologului, albirea dentară la domiciliu – cu gutiere, ne întoarcem la cabinet pentru tratamentul de albire cu ajutorul laserului, o procedură tot mai populară printre cei interesați de estetica danturii. Dar este această procedură cea mai „puternică” dintre toate, potrivită tuturor celor interesați?

Deși asociem imaginea unei danturi care strălucește – și nu doar de sănătate – cu universul fermecător al Hollywood-ului, albirea dinților este, conform surselor istorice, o procedură de înfrumusețare care a preocupat omenirea cu mii de ani înaintea erei noastre. De exemplu, egiptenii foloseau o pastă de dinți în acest scop, un amestec de oțet din vin, copite de taur și piatră ponce.

Însă albirea dinților ca o procedură estetică, desfășurată într-un cadru organizat, a devenit foarte populară la nivel global abia în anii `90, odată cu răspândirea pe scară largă a celor două substanțe care pot fi folosite în tratamentele de albire: peroxid de hidrogen și, respectiv, peroxid de carbamidă.

  • Peroxidul de hidrogen, mai puternic, cu o acțiune mai rapidă, este folosit în procedurile de albire desfășurate de medicul stomatolog la cabinet.

„Albirea profesională a dinților a devenit o practică destul de răspândită și în România, depășind, însă, sfera medicinei dentare și devenind tot mai populară în zona cabinetelor de estetică. De aceea este foarte important să știm că trebuie să apelăm la un medic specialist pentru efectuarea acestei proceduri cu peroxid de hidrogen, dat fiind că vorbim despre o substanță extrem de puternică, fiind necesară dozarea ei cu mare atenție și aplicarea pe dantură cu mare meticulozitate”, explică doamna Dr. Dana Timofte, Medic Specialist Stomatologie Generală la Clinica Medsana Cotroceni.

  • Peroxidul de carbamidă, cu un ritm de albire mult mai lent, de ordinul orelor, și cu necesitatea reaplicării timp de mai multe zile, chiar săptămâni, pentru a obține rezultatul dorit, se folosește în tratamentele de albire la domiciliu; de exemplu, cele cu gutiere, care se poartă peste noapte. 

În ultimii cinci ani, albirea dinților cu laser a devenit procedura cea mai populară de gen din România, în principal prin prisma timpului extrem de scurt pe care-l necesită, fiind suficientă o singură ședință de tratament. Prin comparație, în cazul albirii clasice din cabinet, în care se folosea lampa, rezultatul dorit se obținea după mai multe sesiuni de aplicare a peroxidului.

 

CUM SE DESFĂȘOARĂ ALBIREA CU LASER

În primul rând, ca înaintea oricărui tip de albire a dinților, toate problemele stomatologice trebuie rezolvate, iar dantura trebuie să treacă printr-o sesiune de igienizare profesională.

„Dacă există carii active, de exemplu, și facem un tratament de albire, substanța folosită poate intra în cavitățile respective, provocând durere și sensibilitate. De asemenea, în cazul unei persoane cu gingivită, de exemplu, procedura cu laser poate înrăutăți și mai mult situația. De aceea este necesar să ne ocupăm de obținerea stării de sănătate orală înainte de obținerea unei danturi mai albe”, atrage atenția specialistul în stomatologie Medsana, Dr. Dana Timofte.

Odată rezolvate aceste probleme, albirea dinților cu laser se realizează simplu, într-o singură ședință de 30-60 de minute, în funcție de nuanța naturală a dinților și de rezultatul dorit de pacient. 

Etapele intervenției cu laser:

  • Medicul va monta un depărtător în cavitatea bucală pentru a ține la o distanță sigură buzele de zona de lucru.
  • Urmează aplicarea pe gingii a unui gel protector împotriva acțiunii substanței de albire asupra zonelor moi.
  • Medicul pregătește soluția de albire în concentrația potrivită și, cu ajutorul capului laser, o aplică cu mare atenție pe dantură, petrecând 2-3 minute pe fiecare hemiarcadă.
  • Se verifică rezultatul obținut după prima tură de aplicare a substanței de albire și se decide reluarea procedurii pe loc în cazul în care pacientul își dorește dantura într-o nuanță și mai deschisă.
  • Este posibil ca medicul să decidă, după ce curăță dantura și scoate depărtătorul din cavitatea bucală, să aplice un gel pentru mineralizarea și desensibilizarea dinților pentru a minimiza efectele laserului – care, totuși, sunt mult mai blânde în comparație cu cele ale albirii clasice, cu lampa.

CUM TE DECIZI DACĂ ALBIREA CU LASER ESTE PENTRU TINE

Foarte simplu: punându-ți câteva întrebări legate de obiectivul tău și de stilul de viață:

1. Vrei dinți foarte albi, ca o „coală de hârtie”? Atunci, această procedură nu este pentru tine. Prin prisma timpului de expunere redus, substanța de albire nu poate modifica radical nuanța dinților, doar o îmbunătățește cu câteva tonuri.

2. Ai o dantură sensibilă? Nicio problemă, poți visa la albirea profesională a dinților, iar intervenția cu laser este soluția, fiind mult mai puțin invazivă decât cea cu lampa. Însă, în cazul în care medicul care va efectua procedura de albire nu este medicul stomatolog la care mergi de obicei, trebuie să informezi specialistul corect și complet despre starea danturii tale pentru ca acesta să ia deciziile adecvate în timpul aplicării substanței de albire. De aceste decizii vor depinde rezultatul procedurii și starea danturii după tratament.

3. Poți să renunți la fumat, precum și la băuturile și alimentele care pătează dantura? Măcar pentru câteva săptămâni după tratament. Între acestea se numără: cafeaua, vinul roșu, ceaiul negru, băuturile carbogazoase colorate, sosul de roșii, ciocolata, fructele de pădure, sfecla și condimente colorate precum turmericul. Toate acestea pătează și colorează dinții, reducând mult din perioada de menținere a efectului albirii dentare.

4. Dantura ta are o nuanță saturată? Adică, în exprimare populară: dinții au o culoare galbenă sau chiar virează spre maroniu? Atunci, procedura de albire laser de sine stătătoare nu va fi de ajuns, iar medicul îți va recomanda, cel mai probabil, un tratament care combină această intervenție cu albirea cu gutiere la domiciliu, pentru potențarea efectului obținut la cabinet. 

5. Ai multe lucrări, implanturi și coroane dentare? Nu își vor modifica nuanța în urma albirii cu laser, așadar trebuie să iei o decizie estetică în funcție de cum sunt dispuse aceste elemente în peisajul danturii pentru că trebuie să iei în calcul cât de vizibile sunt atunci când zâmbești și vorbești.

Medsana oferă tratamentul de albire a dinților cu laser în cadrul Clinicii Cotroceni. Fă-ți o programare și obișnuiește-te să zâmbești mai des!