V-ați planificat vacanța din vara aceasta și intenționați să mergeți în destinații aflate la Marea Mediterană? Probabil ați auzit deja de apariția unei noi specii de meduze, meduza mov (Pelagia noctiluca), ale cărei înțepături pot provoca o serie de reacții neplăcute, care diferă de la o persoană la alta.
Meduzele mov nu sunt de dimensiuni foarte mari, au un dimetru mediu de 6 cm, dar au tentacule foarte lungi și pot înțepa chiar și de la o distanță de peste 2 m. Atât tentaculele cât și corpul meduzei mov sunt acoperite de celule care pot înțepa, iar acestea pot rămâne în piele chiar și după ce meduza a fost îndepărtată. Reacțiile diferă de la persoană la persoană, dar în general, nu sunt periculoase. De cele mai multe ori disconfortul creat poate fi ameliorat dacă urmați câteva recomandări simple.
Cele mai comune reacții sunt:
Există și situații în care se manifestă reacții mai puțin comune precum:
Ce trebuie să faceți?
Scoateți imediat persoana din apă! Apoi:
În cazul înțepăturilor la nivelul ochilor, folosiți o soluție salină, specială pentru curățare, și prezentați-vă de urgență la medic!
Nu spălați cu apă plată sau de la robinet! Nu folosiți oțet sau alcool!
Urmăriți apariția eventualelor simptome extreme sau semne de șoc și solicitați asistență medicală!
Ca de obicei, cel mai ușor este să preveniți asemenea situații: nu atingeți meduzele mov – nici măcar atunci când sunt moarte. Fiți atenți, luați-vă toate măsurile de precauție. E bine ca în orice călătorie să aveți la îndemână o trusă de prim ajutor în care să aveți o mănușă, bicarbonat, o loțiune cu lidocaină, o cremă cu cortizon și câteva comprese sterile.